Právě teď by zelinář Petr Hanka potřeboval na sklizeň ještě dalších dvacet pracovníků. V Česku se mu však brigádníky nedaří najít ani mezi studenty, část úrody proto nestíhá sklidit tak rychle, jak by potřeboval. „Lidé si zvykli pracovat pět dnů v týdnu, ale nakupovat chodí sedm dnů týdně. Zelinářství tedy znamená práci i o víkendu, nebo když prší, což není úplně populární,“ říká majitel farmy Hanka Mochov.

V hlavní sezoně, která trvá od června do srpna, proto Hanka spoléhá především na agenturní pracovníky ze zahraničí. „Pomáhají nám vykrýt špičky, aktuálně je to sklizeň hrachu. Lidé s krátkodobými tříměsíčními vízy tak aktuálně tvoří asi třetinu našich zaměstnanců,“ dodává podnikatel. 

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se