Zdeněk Fryml, výroba dřevěných lyží a saní

Základem práce Zdeňka Frymla je výroba čehokoliv ze dřeva. Snaží se o dodržení historických řemeslných postupů, ať je to cokoliv od sáněk a lyží. Má po dědovi 70 let starou cinkovačku, speciální zařízení, jež umí vyrobit spoj ve dřevě, kterému se nic nestane ani na dešti. V době, kdy se kvůli ceně vše nahrazuje plasty, jde přesně proti tomuto proudu.

Výroba dřevěných lyží je pro něj srdcová záležitost, protože je vyráběl už jeho děda za první republiky. S kamarády na těchto lyžích jako kluk lyžoval, dokud byly zásoby po dědovi na půdách. Ale zásoby časem došly, protože obdarovával i své přátele. A to ho donutilo udělat si lyže vlastní.

Jednou se mu podařilo vyrobit lyže, když už nebyl sníh, a tak se s kolegou sbalili a jeli testovat lyže na víkend na Kaprun. Vytáhli jasanky i na Elbrus, do nějakých 6000 metrů, a sjeli dolů.

Když bylo v Rakousku první mistrovství světa v historickém lyžování, upozornil ho na to kamarád z Nizozemska. Na druhém mistrovství už nechyběli. A největším odpichem podnikání byly úspěchy právě na těchto akcích. Nyní má dva mistry světa na svých lyžích v této disciplíně.

Lidé mají podle slov Zdeňka Frymla retro rádi a i styl na takových lyžích je úplně jiný. Na moderních lyžích se adrenalinu dosahuje až ve vysokých rychlostech. To jeho lyže vůbec nepotřebují. Nemají hrany, adrenalin je na maximu a rychlosti jsou přitom malé, nehody bez zranění a kopec, když se na něj postavíte na jasankách, je dvakrát takový než na moderních lyžích.

Jasanky dodává i do zahraničí. Ročně jich vyrobí zhruba padesát párů.

Článek byl publikován ve speciální příloze HN Firmy a živnostníci.

Související
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru