Sóju zkusil Roman Koutek poprvé zasít na svém hospodářství v olomouckých Topolanech před 13 lety. "Dnes ji mám téměř na třetině ze sedmdesáti hektarů," říká. Rostlina ukrývající lusky s oválnými sójovými boby je cílem stále většího počtu českých farmářů, osevní plochy této plodiny rostou. Může za to mimo jiné i tlak potravinářů na to, aby plodiny nebyly geneticky modifikované.
Letos sója zabírá podle Českého statistického úřadu přes 14 tisíc hektarů, což znamená zvýšení o padesát procent oproti stavu před deseti lety. Navzdory tomu, že je pěstování této teplomilné plodiny původem z Asie komplikované. Naučit se s ní zacházet v českých podmínkách a dosáhnout požadovaných výnosů může trvat i deset let.
Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:
- Mobilní aplikaci HN
- Web bez reklam
- Odemykání obsahu pro přátele
- On-line archiv od roku 1995
- a mnoho dalšího...
Byznys podle HN
Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?
Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.
Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.
Přihlásit se k odběru
Komentáře ke článku