Zatímco před pár lety ještě málokdo věděl, jaký je rozdíl mezi cupcakem a muffinem, dnes se v Cupcakekárně na brněnském náměstí Svobody stavuje na svůj dortík nejeden Brňan. "V době, kdy jsme začínaly, neexistovaly cukrárny zaměřené na jeden produkt. V tom byla naše myšlenka inovativní," říká spolumajitelka firmy Lucie Svoboda.

Jaký je vlastně rozdíl mezi cupcakem a muffinem?

Pro zjednodušení přirovnáváme muffin ke klasické bábovce a cupcake k dortu. Jen jde rovnou o jednu porci, a tak se nemusíte s nikým dělit.

Cupcakekárna je jedinečný projekt, jehož jste zakladatelkou. Proč zrovna cupcaky?

Cupcakekárnu jsme s kolegyní Veronikou otevíraly před pěti lety, ale nápad se zrodil hned po škole, kdy jsme si chtěly otevřít vlastní podnik. Jakožto milovnice kávy jsem okamžitě navrhla kavárnu a Veronika přišla s nápadem na cupcaky. Po dvou letech hledání vhodného prostoru v centru Brna jsme nesčetněkrát změnily koncept a nakonec jsme místo kavárny stvořily Cupcakekárnu.

Není dortík jako dortík

Cupcake je malý dort připravený k servírování jedné osobě, upečený v papírovém nebo alobalovém košíčku. Recept na první takový dortík napsala americká kuchařka Amelia Simmonsová roku 1796, termín cupcake se ale začal používat až od roku 1828. Lidé většinou mylně nazývají cupcake muffinem. Tyto dva "dezerty" mají ale společnou jen formu na pečení a papírový košíček. U muffinů se většinou používá polohrubá mouka a hutnější těsto, kdežto těsta na cupcaky jsou většinou z hladké mouky a tekutější.

Cupcaky nás uchvátily díky své variabilitě. Můžeme vymýšlet různé korpusy, náplně, krémy a kombinovat je.

Měly jste nějakou inspiraci?

Inspirace přišla ze zahraničí, možná i tak trochu ze seriálu Two Brokes Girls. Cupcaky nás uchvátily díky své variabilitě. Můžeme vymýšlet různé korpusy, náplně, krémy a kombinovat je. V Americe jsou tyhle dortíky velmi oblíbené, ale jejich recepty se v našem prostředí nedaly téměř vůbec použít, protože vše mají hrozně přeslazené a krémy jsou velmi máslové. Proto jsme recepty upravovaly podle sebe a vymýšlely a zkoušely nové. Krémy jsme chtěly odlehčené, takže používáme máslo se smetanou, mascarpone, krémový sýr či tvaroh.

Spolupracujete s nějakými místními firmami?

Nejčastěji spolupracujeme na neziskových projektech. Často nás oslovují brněnští studenti a neziskovky. Zajímavé projekty máme i pod záštitou TIC Brno. Ale nejdeme do spolupráce za každou cenu, projekt nás musí něčím zaujmout. Letos bylo hodně akcí zrušeno, ale pravidelně jezdíme na různé gastro festivaly, jako jsou Chillibraní, Čokoládový festival, Slavnosti mandloní nebo Wedding bazaar.

Jaká je podle vás celková gastronomická nabídka v Brně?

Velmi rozmanitá. Ovšem v době, kdy jsme začínaly, neexistovaly cukrárny zaměřené na jeden produkt. V tom byla naše myšlenka velmi inovativní a taky riskantní. A ze začátku jí moc lidí nevěřilo. Po dvou letech, kdy jsme dokázaly, že to funguje, se začaly otevírat další podobné podniky. Aktuálně je v Brně spousta zajímavých cukráren, kaváren, bister, barů i veganských podniků, a to nejen v centru.

Je v Brně nějaký podnik, který by se dal považovat za vaši konkurenci, ať už přímou nebo nepřímou?

Konkurence tady máme dost, jde sice o trochu jiný sortiment, ale i tak cílíme na velmi podobné zákazníky. Například donuty a koblihy. Tři takovéto podniky otevřely dva roky po nás téměř ve stejnou chvíli a stále se všechny drží.

Jak se vás dotkla koronavirová pandemie?

Hodně, jelikož období od poloviny února do půlky června je pro nás nejsilnější částí roku. A my, stejně jako většina dalších podniků, jsme přišly ze dne na den o veškeré příjmy.

Jak jste fungovaly?

V sobotu 14. března jsme prodaly všechny cupcaky přes improvizované okénko, za což moc děkuji našim skvělým zákazníkům, kteří přišli na facebookovou výzvu. Další týden jsme jeli jen přes kurýrní služby, abychom spotřebovaly suroviny, které by se jinak vyhazovaly. Pak mi můj muž vytvořil výdejní okénko, a tak se občas mohl někdo zastavit i na kávu a nějaký ten cupcake s sebou. Od 26. června máme prodejnu opět plně otevřenou.

Článek byl publikován v komerční příloze HN Magazín Brno.

Související