V podloubí naproti kostelu svatého Mikuláše švitoří hlasy a příbory skřípají po talířích. Zahrádka před hospodou U Glaubiců je plná lidí. Většina stolů je obsazená i uvnitř podniku ležícího ve středověkém domě s klenutými stropy na Malostranském náměstí. "Nezbyla vám vod včerejška ještě porcička knedlíků s uzeným?" obrací se na servírku host od vedlejšího stolu. Za pár minut má jídlo na stole. "Jako vod maminky," pochvaluje si postarší štamgast, s gustem pojídá a pak si sklenicí plzně přiťukává s parťákem vedle sebe. Je pondělí odpoledne a idylický obraz jako z povídek Bohumila Hrabala působí jako zjevení. Tou dobou je centrum metropole tiché a téměř vylidněné. S výjimkou Glaubiců je většina hospod poloprázdná, a to i leckde mimo centrum města.

Jsme na druhém břehu Vltavy. "Jak se nám daří? Vidíte to sami," říká číšník postávající na zahrádce restaurace Torino blízko Můstku a ukazuje na pouhé dva zaplněné stoly.

"Jsme závislí na turistech, jenže ti teď nejsou. No a Pražané nebo Češi, kteří do Prahy zajedou na výlet, do podobného podniku nepůjdou. Nejsou na to zvyklí," dodává.

Podobně hovoří lidé z obsluhy i v restauracích na Staroměstském náměstí. Jejich zahrádky bývají na přelomu jara a léta zaplněné, v pondělí ale dokázaly na jídlo nalákat pouze jednotlivce. Sedí tu Češi. Jindy všudypřítomné zahraniční turisty z města vyhnal koronavirus, což silně dopadlo právě na restaurace.

Propady tržeb jsou v desítkách procent

Kvůli obavám z šíření koronaviru vláda v půlce března restaurace v celém Česku uzavřela a povolila jen prodej jídla a pití přes výdejní okénka. V půlce května se mohly opět otevřít zahrádky restaurací a koncem měsíce i jejich vnitřní prostory.

Podniky, které už dva týdny zase normálně fungují, se přesto stále potýkají s nižším zájmem lidí. Patrný je v celé republice, v Praze je ale nejmarkantnější.

A zdá se, že to ještě nějaký čas bude stejné. Zahraniční návštěvníci se do metropole budou vracet jen pomalu a Praha se zatím nedočkala ani masového příjezdu Čechů z jiných částí země.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 80 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Sedmička HN

Život jsou povinnosti i radosti. A proto tu je newsletter Sedmička - každé ráno v sedm vám přinese sedm tipů na podnětné a zajímavé čtení z domova i ze světa. A k tomu pár nápadů, čím se zabavit nebo čím potrápit mozkové závity.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru