U piva je potřeba se družit, říkávali mi před lety cestou do hospody mí bavorští přátelé a kolegové. Rezervované stoly pro štamgasty, pivo z lokálního pivovaru, zasedací pořádek, vlastní půllitr. Čtvrtek patřil postarší partě, která hrála karty. Jeden bývalý kolega měl "volno" od družení se jen ve středu a v sobotu. Protože je pro Bavorsko typické, že se lidé angažují v nejrůznějších spolcích, výčet jeho aktivit připomínal scénu z filmu Na samotě u lesa: "To máte hasiče, fotbalový klub, místní politiku…" Koronavirová krize ale není zrovna ideální dobou na společenskost.

Hohenberg nad Ohří nedaleko českého Chebu byl v březnu jedním z ohnisek nákazy. Malé bavorské městečko se ocitlo v izolaci. Život se tam tehdy musel zastavit − od osudné zkoušky místního sboru, jak uvádí magazín Der Spiegel. A také hospoda, srdce města, osiřela. Žádná pravidelná setkávání bývalých celníků, seniorů, dam nebo klubu pořádajícího rytířské slavnosti.

Ale virus místní ještě víc spojí, věřil hostinský Thomas Geiger, jako by to ani nemohlo být jinak. Vždyť hody, slavnosti, pivní zahrádky, to je bavorský kolorit, stejně jako někdy až posedlost tématem piva. V diskusích o otevírání hospod vedla taková posedlost až k ironickým poznámkám typu "kultura je na posledním místě, za autoškolami a pivními zahrádkami", ale i k úvahám, jestli by politici neměli mít zároveň větší starost o školy a školky.

V médiích v posledních týdnech člověk mohl narazit jak na titulek "Bavorsko se obává o svoji kulturu pití", tak zároveň i na jiný − "Vysoký počet nakažených koronavirem: bavorská osudná láska k silnému pivu". Zkrátka i bez piva v hospodách se o pivu stále mluvilo. Nejen o tom, kdy zase bude, ale i do jaké míry mohly pivní festy přispět k šíření nového typu koronaviru.

Pije se míň

Pivovar ve Wernecku patří mezi nejstarší v Německu, rodinný podnik existuje přes 400 let. Přežil dvě světové války, revoluce a řadu krizí. "Nyní ho ale ta koronavirová srazila do kolen. Na konci září pivovar zavírá," informovala veřejnoprávní stanice ARD. Podle expertů nebude jediným, který zmizí z trhu. Mnohým pivovarům před začátkem krize až 90 procent obratu vytvářelo pohostinství.

Zatím jste si přečetli 20 % textu. Pokračování je k dispozici pouze pro platící čtenáře.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Sedmička HN

Život jsou povinnosti i radosti. A proto tu je newsletter Sedmička - každé ráno v sedm vám přinese sedm tipů na podnětné a zajímavé čtení z domova i ze světa. A k tomu pár nápadů, čím se zabavit nebo čím potrápit mozkové závity.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru