Na lahvích s drahými italskými víny se pozvolna usazuje prach. Už téměř dva měsíce jsou kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru na Apeninském poloostrově zavřené restaurace i vinárny. Celé odvětví se tak dostalo do vážných problémů.

Výmluvným příkladem je jedno z proslulých italských vín Barolo z regionu Piemont na úpatí Alp. Patří mezi nejdražší a prodává se často v luxusních restauracích po celém světě. "Situace je velmi kritická," řekl agentuře AFP Paolo Boffa, šéf společnosti Terre del Barolo, jež sdružuje výrobce tohoto vína. Až 90 procent vína nejznámější severoitalské značky se prodá v restauracích.

Lodovico Giustiniani, šéf zemědělského sdružení Confagricoltura v oblasti Benátska, uvedl, že italským vinařům nyní příliš nepomáhá ani vývoz: "Prodeje do světových restaurací a vináren jsou téměř na nule." I on sám je v potížích. Na svém vinohradu Borgoluce vyrábí prosecco, které obvykle vyváží do USA a Asie. Prodeje do zahraničí ale v dubnu klesly o 90 procent.

Zatím jste si přečetli 30 % textu. Pokračování je k dispozici pouze pro platící čtenáře.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Sedmička HN

Život jsou povinnosti i radosti. A proto tu je newsletter Sedmička - každé ráno v sedm vám přinese sedm tipů na podnětné a zajímavé čtení z domova i ze světa. A k tomu pár nápadů, čím se zabavit nebo čím potrápit mozkové závity.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru