Už v úterý vyprší desetidenní období, kdy musely mít všechny restaurace spolu s většinou obchodů zavřeno. Jejich majitelé ale předpokládají, že nařízení bude kvůli eskalující epidemii koronaviru trvat mnohem déle. Už v pátek oznámil krach německý řetězec italských restaurací Vapiano, který měl tři pobočky i v Praze. A ty ostatní se bojí, jaká bude situace dál.

"Jsme relativně nová firma, rezervy jsme si ještě nestihli udělat. Bez toho, abychom dotovali provoz z dalších prostředků, přežijeme možná tak do konce měsíce," říká například Jan Hradilek, majitel pražské kavárny Bethesda.

O něco lépe na tom je restaurace Švejk v Českém Krumlově, která zaměstnává asi deset lidí. "Měli jsme teď dva dobré roky, takže rezervy ještě máme," říká její majitelka Lenka Frýbová. Dodává nicméně, že současnou situaci je schopná udržet maximálně tři měsíce.

21 tisíc

restaurací fungovalo loni v létě v Česku podle analýzy společnosti Bisnode. Kvůli koronaviru teď nemohou mít žádné hosty. Podle dat ČSÚ v pohostinství a stravovacích službách pracuje kolem 140 tisíc lidí.

Okénkem k přežití

Vlastník populárního ostravského klubu a kavárny Dock Jaroslav Bednář zatím počítá s tím, že podnik dokáže přežít duben, pokud bude od května běžný provoz. "Je ale těžké něco předvídat," říká. Dock se pokusil udržet provoz alespoň částečně. Minulou sobotu, kdy došlo k uzavření restaurací a barů, otevřel výdej jídel a kávy z okénka. Jenže zájem byl tak velký, že se před klubem tvořily fronty a to se nelíbilo nejen jemu, ale ani místním. Proto hned v neděli podnik okénko zavřel.

Prodej z okénka rozjel ve svých 23 kamenných restauracích v Praze a jiných větších městech i fastfoodový řetězec Bageterie Boulevard. "Vyrobili jsme dveřní zástěny s plastovými okénky pro co nejmenší možný kontakt se zákazníkem," říká Jiří Štěpánek, provozní ředitel bageterie. I přesto podle něj firma zaznamenala více než 70procentní pokles obratu.

Boj o přežití začal i podle Radky Ondráčkové, mluvčí pražského Manifesto Marketu, sezonního trhu s restauracemi, bary a kavárnami. "Díky tomu jsme ale během několika dní spustili inovativní rozvážku jídla, na které spolupracujeme s Uber Eats. Umožňujeme nakoupit jídla z devíti restaurací a bister jedním kliknutím v jedné objednávce," popisuje Ondráčková. Epidemie koronaviru možnost rozvozu urychlila, původně měla být taková služba dostupná až za půl roku.

Tvrdě dopadlo nařízení vlády i na ovocné bary Fruitisimo. Podnik má po Česku 48 prodejen čerstvých džusů a zmrzliny v obchodních centrech. Kromě dvou prodejen v Praze, kde může fungovat výdej z okénka, musela firma všechny své bary zavřít a zlikvidovat v nich zásoby čerstvého ovoce za miliony korun. Firma tak o minulém víkendu přestavěla výrobu zmrzliny na výrobu džusů, udělala a spustila e­-shop a džusy začala rozvážet. Internetový obchod je připravený na tisíc objednávek denně, zatím jich chodí stovky, což podle majitele Jana Hummla nestačí.

S úvěrem, nebo bez?

Vláda se v minulém týdnu pokoušela přijít s různými návrhy, jak firmám, nejen restauracím a kavárnám, ulevit. Majitelé pozitivně hodnotí hlavně plán Antivir ministryně sociálních věcí Jany Maláčové. V rámci něj chce stát provozovatelům restaurací, obchodů a dalších podniků, jež musely zavřít, mimo jiné hradit až 80 procent mzdy zaměstnanců, kteří zůstali doma.

Rozporuplněji ale podnikatelé přijímají úvěry Covid, které firmám poskytuje Českomoravská záruční a rozvojová banka. Pro firmy jako Manifesto, které potřebují úvěr ve výši milionů korun, vyplnění žádosti takový problém nebyl. "Proces byl vcelku jasný, ale pracovně náročný. Stálo to velké nasazení celkem osmi lidí a asi 18 hodin práce, zejména pokud jsme měli vměstnat interní obchodní předpoklady do stanovených formulářů," říká mluvčí Ondráčková.

Pro menší restaurace je to prý ale byrokraticky nezvládnutelné. "Je to hrozná administrativa a byrokracie. Stát požaduje, abychom doložili miliardu věcí. Představoval jsem si, že když jde o pomoc firmám, půjde o rychlejší proces než v případě klasického úvěru u banky, ale tohle je ještě komplikovanější," říká Petr, majitel jedné černošické restaurace, který nechtěl uvádět celé jméno.

Podnikatelé tak hledají pomoc jinde. "My nyní doufáme, že nám majitel nemovitosti odpustí nájem nebo aspoň jeho část," říká majitel kavárny Bethesda Hradilek. Podobně chce Lenka Frýbová vyjednávat o snížení nájmu s radnicí v Krumlově, která je vlastníkem její nemovitosti.

Na snížení nájmu se domluvil i majitel ostravského Docku Bednář. "S pronajímatelem jsme domluvení, že nám odsune platbu čtvrtletních záloh za energie a nájem na duben, což je celkem asi sto tisíc korun. Nájem nám také snížil na polovinu, což nám dost pomůže," říká ale s tím, že úvěr od státu by si nebral.

O úvěru zatím neuvažují ani ostatní, i když ho ani nevylučují. "Nejvíc se bojím toho, že se kvůli záchraně podniku nyní zadlužíme a nakonec vláda bude postupně prodlužovat zákaz provozu. Nám po třech měsících dojdou peníze a ještě se nám zkazí zboží za sto dvě stě tisíc, které máme na skladě," říká Hradilek.

Úvěr jen do omezené míry pomůže i podle majitelky krumlovského Švejka. Důležité je, za jak dlouho se situace změní, aby ho restaurace byla schopná začít splácet. "Ta rána pro turistický ruch nebude otázkou týdnů. Bojím se, že se lidé budou bát cestovat minimálně do konce roku," říká.

Související
Newsletter

Sedmička HN

Život se vrací do normálu a my vám chceme pomoct, aby to byl návrat co nejpříjemnější. Proto tu je newsletter Sedmička HN. Sedm zajímavých tipů pro čtení a několik nápadů pro volný čas, každý pracovní den v sedm ráno přímo do vaší mailové schránky!

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru