Akordeon vyhrává o pankráckém vršíčku, zcela do smíchu však ve vyhlášené restauraci U Fleků nikomu není. Jindy je podnik plný hostů, během včerejšího odpoledne je však poloprázdný. "Lidé se kvůli koronaviru ptají, zda mohou sedět samostatně, dál od ostatních," vysvětluje provozní ředitel podniku Václav Kučera. Stahující se mračna na nebi mezitím symbolicky dokreslují současnou situaci. Asi před hodinou česká vláda vyhlásila na 30 dní nouzový stav, během něhož musí mít všechny restaurace, hospody či bary zavřeno mezi 20. hodinou večerní a šestou ranní. "Počítali jsme s tím, že něco takového přijde. Byla to otázka času, ale stejně se na to pořádně připravit nedá," popisuje Alena Kolářová, jež je jedním ze společníků podniku.

Provozní Kučera je přesvědčen, že nová opatření, která mají zamezit šíření nákazy koronavirem, dopadnou na chod podniku se sto zaměstnanci velkou silou. Na vyčíslení ztrát je podle něj však brzy. Záležet podle něj bude, zda omezení provozu restaurací potrvá měsíc, nebo ještě déle. Asociace hotelů a restaurací však odhaduje, že půjde o škody ve výši miliard korun. Že příliv hostů z ciziny v posledních několika týdnech slábne, potvrzuje kromě personálu hostince U Fleků i ten z restaurace v Obecním domě, kam jindy chodí davy turistů na jídlo. Poté co se objevila nákaza koronavirem v Itálii, však početné turistické skupiny začaly rezervace rušit.

Nouzový stav může silně zasáhnout i bary a hospody, kam chodí převážně Češi a které dopady koronaviru zatím nepocítily. Například barmanka Simona z pražského Nevinného baru zatím nemá představu, co bude dělat, když bude muset být od 20 hodin zavřeno. Podnik, kde pracuje, otevírá ve 14 hodin odpoledne a přes den do něj příliš lidí nechodí. "Asi budu malovat na Karlově mostě, abych si dostatečně vydělala. Pokud tam budou nějací turisté," říká s nadsázkou barmanka. Že se historické centrum hlavního města v posledních dnech vylidňuje, potvrzuje i šéf Prague City Tourism Petr Slepička. Odhaduje, že v metropoli poklesl počet turistů asi o 80 procent, podobné číslo zmiňuje i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. "Je to tu teď jako ve městě duchů," popisují úbytek turistů prodavačky z obchodů s luxusním zbožím v Pařížské ulici. "Je to možná i dobře, že sem turisté nechodí, byť běžně v tuto dobu už je naše sezona. Přece jen jde o zdraví," dodává obsluha v jednom z obchodů.

Z preventivních důvodů dávají firmy v posledních dnech svým zaměstnancům možnost pracovat z domova, což je vidět i v obsazenosti pražského metra. I ve špičkách jsou soupravy méně zaplněné než obvykle. Pražský dopravní podnik také začal vozidla hromadné dopravy dezinfikovat. Zatímco v Praze na ulicích bylo během čtvrtka méně lidí, než je běžně, v Brně naopak díky teplému počasí a zavřeným školám vyšlo do ulic zhruba tolik lidí jako obvykle. Dopady koronaviru nebyly citelné ani v hospodách a barech. "Změnu jsem doposud nezpozoroval žádnou, do hospody mi lidi zatím pořád chodili," říkal včera Robert Hájek, který vlastní bar v centru Brna. Ani povinné omezení otevírací doby jej nijak nevyděsilo: "Přece jenom mě živí i tetovací salon, který mám s podnikem spojený."

Někteří lidé se z preventivních důvodů a kvůli zavřeným školám přesunuli na chalupy − buď si vzali dovolenou, anebo pracují z domova. Podle několika starostů, kteří mají v okolí svých obcí chatové oblasti, ale zatím migrace na chaty a chalupy není masovým jevem. Po vyhlášení nouzového stavu se to však může rychle změnit. "Předpoklad, že víc lidí na chalupy přijede, tady po vyhlášení nouzového stavu je, tak uvidíme, čekáme," říká starosta obce Celožnice v Jihomoravském kraji, Jan Zbořil.

S přispěním Adély Jelínkové a Terezy Strnadové

Související
Newsletter

Sedmička HN

Život jsou povinnosti i radosti. A proto tu je newsletter Sedmička - každé ráno v sedm vám přinese sedm tipů na podnětné a zajímavé čtení z domova i ze světa. A k tomu pár nápadů, čím se zabavit nebo čím potrápit mozkové závity.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru