Po delší době jsem zase vkročil do několika kamenných knihkupectví a nestačil se divit. Snad každý, kdo kdy prošel médii, dnes "píše" kuchařky. Cítil jsem se samozřejmě zahanbený: už několik let píšu o gastronomii − a pořád nic!

I když: v haldách všeho toho braku, co sepisují ženy i muži z televize a internetu, jsem našel jednu výbornou knížku. Skutečně ji napsal známý švédský šéfkuchař Tommy Myllymäki, jmenuje se prostě Maso, na přebalu má fantastický steak a uvnitř najdete tolik skvělých receptů na všechny druhy masa, že je nezná ani Jiřina Bohdalová.

Paul Day, britský řezník a majitel pražské michelinské restaurace Sansho, ve svém řeznictví kousek od Tančícího domu v zimě otevře dnes tak populární chef's table. Nečekejte ovšem žádnou tlačenku. Zatímco mě Paul Day prováděl místností, kde bude sám "šéfkuchařsky" kouzlit s vlastními surovinami, vyprávěl mi, jak celý měsíc dával dohromady pouze recept na perfektní kuře.

A jak znám tohohle svérázného perfekcionistu, jehož jsem zažil při degustaci javorových sirupů, budou stát za to i ostatní recepty.