Přípravou cukroví z rostlinných zdrojů podpoříme nejen šetrný přístup k planetě, ale ulevíme také svým tělům. Veganské cukroví totiž organismu prospívá, nemá živočišné zdroje nasycených tuků a obsahuje častěji vlákninu.
Základem většiny tradičního vánočního cukroví jsou mouka, cukr, oříšky, sušené ovoce, kakao a tuk. To se u veganského cukroví nemění. "Co ale měníme, nebo zcela vypouštíme, jsou vajíčka, máslo, mléko a čokoláda se živočišnými složkami," vysvětluje Veronika Kubešová, spoluautorka knih o zdravé výživě.
Rozdíl vůbec nepoznáte
Místo másla se tedy používají rostlinné tuky, jako je kokosový olej či různé margaríny. Mléko se používá sójové, ovesné, mandlové nebo kokosové, u smetany je to stejné. Vejce se v receptech vypouštějí, protože těsto drží většinou i bez nich, nebo se nahrazují lněnými semínky, malým množstvím škrobu či pudinku. Místo vajec se dají použít i nabobtnalá chia semínka nebo arašídové máslo − vždy záleží na konkrétním receptu. Lucie Svoboda, spolumajitelka brněnské Cupcakekárny, zmiňuje jako další vaječnou náhradu jablečné pyré. Místo bílků poslouží našlehaný nálev z cizrny, kterému se říká aquafaba.
Veganské cukroví je překvapivě chutné
Pokud nedáte dopustit na vánoční tradice, k nimž neodmyslitelně patří typická chuť cukroví, možná se obáváte, že vás výrobky bez vajec a másla neuspokojí. "Když je cukroví udělané podle dobrého receptu a poctivě, často rozdíl vůbec nepoznáte," rozptyluje obavy biochemička Michaela Bebová. Jediné, co je podle ní občas cítit, je absence charakteristické chuti másla, kterou mají mnozí lidé rádi.
Budete potřebovat:
50 gramů datlí, 30 gramů goji, 30 gramů kešu ořechů, 50 gramů pohanky, 20 gramů nepraženého kakaa a 15 gramů kokosu
Jak na to:
Datle a goji dejte do sklenice a zalijte vodou. Plody nechte ve skleničce namáčet asi čtyři hodiny, poté je sceďte a rozmixujte do podoby intenzivně sladké pasty. K té přidejte nepražené kakao v biokvalitě, nadrobno nasekané kešu ořechy a namletá zrnka pohanky. Směs pořádně promíchejte a vytvarujte do hladké hmoty. Potom vytvořte kuličky, které obalujte v kokosu. Uchovávejte v chladu a temnu.
Nenechte se odradit
Benefitem ale je, že když použijete zdravější ingredience, může se rostlinné cukroví stát hodnotnou svačinkou. "Když k pečení použijete celozrnnou mouku, jáhly či pohanku a osladíte sušeným ovocem, může se cukroví pochlubit slušnými nutričními hodnotami," říká autorka knížek Místo kapra hlíva a Místo vejce banán Kateřina Balcarová. Pokud půjdete cestou bílé mouky a cukru, pak z benefitů veganského cukroví samozřejmě vytěžíte o mnoho méně. Ale zase se bude chutí více podobat tomu tradičnímu. Záleží tedy na vašich preferencích. Skladbu cukroví můžete také kombinovat a zdravější kusy prokládat těmi tradičními.
Co je tedy podmínkou, aby se veganské cukroví povedlo a chutí připomínalo to klasické? Podle Michaely Bebové je základem dodržovat poměry v rámci receptu a najít kvalitní rostlinný tuk, který je nejen nositelem struktury a konzistence, ale také chuti. Vypadá to složitě, ale nenechte se odradit. Příprava veganského cukroví je ve skutečnosti poměrně snadná. Třeba jednoduché nepečené kuličky zvládne opravdu každý.
Článek byl publikován v komerční příloze Trendy Vánoce.