Přípravou cukroví z rostlinných zdrojů podpoříme nejen šetrný přístup k planetě, ale ulevíme také svým tělům. Veganské cukroví totiž organismu prospívá, nemá živočišné zdroje nasycených tuků a obsahuje častěji vlákninu.

Základem většiny tradičního vánočního cukroví jsou mouka, cukr, oříšky, sušené ovoce, kakao a tuk. To se u veganského cukroví nemění. "Co ale měníme, nebo zcela vypouštíme, jsou vajíčka, máslo, mléko a čokoláda se živočišnými složkami," vysvětluje Veronika Kubešová, spoluautorka knih o zdravé výživě.

Rozdíl vůbec nepoznáte

Místo másla se tedy používají rostlinné tuky, jako je kokosový olej či různé margaríny. Mléko se používá sójové, ovesné, mandlové nebo kokosové, u smetany je to stejné. Vejce se v receptech vypouštějí, protože těsto drží většinou i bez nich, nebo se nahrazují lněnými semínky, malým množstvím škrobu či pudinku. Místo vajec se dají použít i nabobtnalá chia semínka nebo arašídové máslo − vždy záleží na konkrétním receptu. Lucie Svoboda, spolumajitelka brněnské Cupcakekárny, zmiňuje jako další vaječnou náhradu jablečné pyré. Místo bílků poslouží našlehaný nálev z cizrny, kterému se říká aquafaba.

Pokud nedáte dopustit na vánoční tradice, k nimž neodmyslitelně patří typická chuť cukroví, možná se obáváte, že vás výrobky bez vajec a másla neuspokojí. "Když je cukroví udělané podle dobrého receptu a poctivě, často rozdíl vůbec nepoznáte," rozptyluje obavy biochemička Michaela Bebová. Jediné, co je podle ní občas cítit, je absence charakteristické chuti másla, kterou mají mnozí lidé rádi.

Nepečené datlové kuličky

Budete potřebovat:
50 gramů datlí, 30 gramů goji, 30 gramů kešu ořechů, 50 gramů pohanky, 20 gramů nepraženého kakaa a 15 gramů kokosu

Jak na to:
Datle a goji dejte do sklenice a zalijte vodou. Plody nechte ve skleničce namáčet asi čtyři hodiny, poté je sceďte a rozmixujte do podoby intenzivně sladké pasty. K té přidejte nepražené kakao v biokvalitě, nadrobno nasekané kešu ořechy a namletá zrnka pohanky. Směs pořádně promíchejte a vytvarujte do hladké hmoty. Potom vytvořte kuličky, které obalujte v kokosu. Uchovávejte v chladu a temnu.

Nenechte se odradit

Benefitem ale je, že když použijete zdravější ingredience, může se rostlinné cukroví stát hodnotnou svačinkou. "Když k pečení použijete celozrnnou mouku, jáhly či pohanku a osladíte sušeným ovocem, může se cukroví pochlubit slušnými nutričními hodnotami," říká autorka knížek Místo kapra hlíva a Místo vejce banán Kateřina Balcarová. Pokud půjdete cestou bílé mouky a cukru, pak z benefitů veganského cukroví samozřejmě vytěžíte o mnoho méně. Ale zase se bude chutí více podobat tomu tradičnímu. Záleží tedy na vašich preferencích. Skladbu cukroví můžete také kombinovat a zdravější kusy prokládat těmi tradičními.

Co je tedy podmínkou, aby se veganské cukroví povedlo a chutí připomínalo to klasické? Podle Michaely Bebové je základem dodržovat poměry v rámci receptu a najít kvalitní rostlinný tuk, který je nejen nositelem struktury a konzistence, ale také chuti. Vypadá to složitě, ale nenechte se odradit. Příprava veganského cukroví je ve skutečnosti poměrně snadná. Třeba jednoduché nepečené kuličky zvládne opravdu každý.

Článek byl publikován v komerční příloze Trendy Vánoce.

Související