Kdo si doma schovává jen pár lahví vína, které během pár dnů, maximálně týdnů vypije, tomu stačí stojan na víno. Nejčastěji se dají koupit stojany ze dřeva na různý počet lahví. Některé jdou skládat i na sebe, čímž se navýší kapacita. Designově vytříbenější se vyrábějí ze skla nebo nerezu. Zpravidla mají opravdu originální tvary, které mohou pěkně doplnit interiér bytu. Některé vypadají jako dělo, do jehož hlavně se dává víno. Pro více lahví se pak dá sehnat i stojan, který připomíná strom či děravý hrozen.

Jak skladovat víno?

Ideální teplota na skladování vína by měla být mezi devíti a jedenácti stupni Celsia. Musí být co nejvíce stabilní a nekolísat. Jinak se ve víně začnou srážet barviva, bílkoviny i vinný kámen, čímž dojde k jeho znehodnocení. "Vlhkost by měla být zhruba 65 procent. Víno dále vyžaduje temnotu a nesmíme zapomínat ani na správnou polohu lahví. Ta je většinou vodorovná, protože je důležité udržovat korek lahve stále namočený, aby nevysychal a dovnitř se nezačal dostávat vzduch," doporučuje someliér Filip Jantač.

Vinotéka jako bytový doplněk
Foto: Shutterstock

Stojan je pouze doplněk

Ani jednoduché stojany ze dřeva nemusí vypadat nudně. Některé zdobí dřevořezby s motivy hroznů. Připomínají regál ve vinotéce a ty největší mají kapacitu až několik desítek lahví. V tomto případě se ale spíš hodí umístění do komory nebo nějakého jiného tmavého prostoru, kde je stálá teplota, vlhkost a cirkuluje tam vzduch. Nevýhoda spočívá v tom, že jde pouze o bytový doplněk. Na skutečnou archivaci vín se stojany umístěné například v obývacím pokoji nebo kuchyni nehodí, mohou ale posloužit například jako dekorace s prázdnými lahvemi.

Využít lze také staré dřevěné bedny, musí ale být dostatečně hluboké. Dají se otočit volným prostorem do místnosti a naplnit lahvemi. Pokud mají lahve korkové zátky, měly by být ukládány naležato. Bedny můžeme skládat na sebe i vedle sebe. Dobře vypadá také umístění na zeď, bedna ale musí být pevná, aby lahve udržela. Povrch můžeme obrousit a natřít libovolným nátěrem určeným na dřevo. Dalším řešením je skladování lahví za hrdlo. Stačí sehnat masivní desky, vyřezat v nich dostatečně velké otvory a vytvořit z dalšího kusu dřeva podstavec.

Malá prosklená lednička

Podle odborníků je nejlepší skladovat vína ve sklepě. Kdo takové prostory nemá, může si koupit speciální chladicí box. "Nechat lahve delší dobu v pokoji skutečně není vhodné. Osobně bych doporučoval právě speciální zařízení a nejlépe sklep. I tam si jde se skladováním vyhrát. Inspirovat se lze třeba ve Francii, kde jsem sám viděl určitá atypická řešení," tvrdí vinař Vít Sedláček.

Domácí vinotéky většinou vypadají jako malá lednička s prosklenými dvířky, přes která jde kontrolovat obsah, aniž bychom je museli otevřít. Nejlevnější jde pořídit od tří tisíc korun, k dostání jsou ale také chladicí boxy na víno za více než 30 tisíc. "Kvalitní vinotéka je vybavena antivibračním systémem, takže dodává vínům to největší pohodlí. U větších vinoték očekávejte také dvě teplotní zóny, díky kterým můžete v jedné lednici chladit více druhů vín," prozrazuje someliér Filip Jantač.

Existují dva základní typy vinných boxů – volně stojící a vestavné. Každý si může vybrat takový, který se mu líbí a zároveň se hodí do prostoru v jeho kuchyni či obýváku.
Existují dva základní typy vinných boxů – volně stojící a vestavné. Každý si může vybrat takový, který se mu líbí a zároveň se hodí do prostoru v jeho kuchyni či obýváku.
Foto: Shutterstock

Stoupající zájem o domácí vinotéky potvrzují i bytoví designéři. "Mám zkušenosti s tím, že mezi požadavky zákazníků je umístění chladicího boxu na lahve v bytě," říká Radka Odstrčilová, která se věnuje navrhování designu interiérů.

I pokud budete mít ideální podmínky pro skladování, měli byste ale přemýšlet, které víno vypijete nejdříve. "Ze stolních vín zkonzumujte lehká růžová a lehká bílá vína ideálně do tří měsíců, lehká červená a dražší bílá vína pak do šesti měsíců. Ostatní červená vína je dobré vypít zhruba do jednoho roku," radí Filip Jantač.

Článek byl publikován v komerční příloze Architektura & Design.