Podnikatel a milovník dračích lodí Ivo Skřenek vidí v odpadcích příležitost pro byznys, na kterém vydělá a ještě přispěje k omezení skládek. Jeho společnost Energy financial group provozuje bioplynovou stanici, která jako první v Česku zpracovává kromě rostlin či hnoje také zbytky jídel a prošlé potraviny na plyn pro vaření a ohřev vody. Stanice v přestavěném areálu bývalé sklárny v Rapotíně u Šumperka vyrábí z metanu elektřinu a teplo pro místní sídliště, ale část upravuje, aby mohl jít do běžných plynovodů. Plyn z biologického odpadu v hnědých popelnicích tak může sloužit kdekoli po celé zemi. Celková hodnota skupiny EFG, zabývající se i svozem a tříděním odpadu, je zhruba 700 milionů korun.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru