Před dokončením vysoké školy si Jan Král myslel, že by mohl vést továrnu na výrobu mražené zeleniny, kde tehdy pracoval. Dělal asistenta majiteli a poznal celý potravinářský byznys − od toho, jak se zelenina mrazí a mixuje, přes cenotvorbu až po obchod. Majitel firmy sice tehdy hledal nástupce, Král se ale jako mladý student vydal jinou cestou. Nejprve zkusil pracovat pro stát. Kontrola dotací ze Státního zemědělského a intervenčního fondu ale nebyla to pravé. Pak ho tehdejší přítelkyně ponoukla k tomu, aby začal podnikat s pečeným müsli.

Psal se rok 2013 a zapékání ovesných vloček s medem a ovocem nebo oříšky nebylo v českých domácnostech běžné. "V té době se rozjížděl trh s kvalitními potravinami, vznikaly obchody s dobrými uzeninami, sýry a se zdravou výživou. Na té vlně jsme se svezli," říká Král o tom, co mu v rozjezdu podnikání pod značkou Janova pec pomohlo. Začal péct o víkendech, když rodiče nebyli doma, a kamarádi mu výsledky chválili. Využil tak zkušenosti z firmy na mraženou zeleninu a rozjel e-shop. Postupně ho začaly oslovovat malé obchůdky.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru