Loňský rok byl pro podnikové právníky ve znamení evropského nařízení GDPR. Na akci Podnikový právník 2019, která se konala minulý týden v pražské kapli Sacre Coeur, tak odborníci hovořili především o ochraně osobních dat. Výsledky osmého ročníku ankety vyhlásila na slavnostním galavečeru Unie podnikových právníků společně s magazínem Právní rádce. Ocenění si převzali mimo jiné Jitka Pišl Drábková z České pošty nebo Andrej Lobotka z UPC ČR. Oba vítězové se zasloužili o zavedení evropského nařízení a nastavení ochrany dat v rámci svých zaměstnavatelů.

"Podnikoví právníci neměli jednoduchý úkol. Na to, jak pozdě byla přijata legislativa a všechny úřady na poslední chvíli sháněly odborníky, to dopadlo dobře a nedošlo na černé scénáře," ocenil práci podnikových právníků náměstek ministra spravedlnosti Jeroným Tejc.

GDPR není zdaleka hotovo

Podle firemních expertů ochrana osobních údajů zůstává hlavním tématem i letošního roku.

"Může se zdát, že panika kolem GDPR opadla, ale dle mého názoru se jedná o ticho před bouří. Když se začnou objevovat první pokuty, tak některé společnosti budou muset přehodnotit způsob, jakým k zavedení GDPR přistoupily," říká jeden z oceněných, Andrej Lobotka.

S tím, že v této oblasti není zdaleka všechno hotovo, souhlasí i Jitka Pišl Drábková. Podle ní ochrana osobních údajů spočívá v kontinuální práci. "I když se vám zdá, že jste určitý proces zkontrolovali a nastavili, zaměstnanec, který jej má na starosti, udělá chybu a vy najednou řešíte porušení ochrany osobních údajů a hlásíte incident Úřadu pro ochranu osobních údajů," říká právnička České pošty. Podněty klientů jsou podle ní pro firmy prospěšné. "Navedou vás do oblastí, kde se mohou skrývat rizika, která je potřeba ošetřit," tvrdí. Momentálně v praxi řeší především školení zaměstnanců a hodnocení rizik při zpracování osobních údajů.

Související

Aleš Blažek z ČSOB hodnotí GDPR jako jednu z povedených legislativních iniciativ Evropské unie, která správně reaguje na současný a budoucí vývoj v oblasti e­-commerce, sociálních sítí a technologie.

Podle něj by ale bylo namístě větší sladění a podpora státních institucí v této oblasti. "Pro mnohé, především menší podnikatele, je GDPR velmi silný kalibr s možnými drakonickými postihy," říká.

V praxi odborníci naráží na některá úskalí. Například na problém nesprávného určení důvodů, kdy souhlasu se zpracováním údajů není třeba. "To spustilo lavinu nadbytečných žádostí 'pro jistotu'. Situace se díky osvětě postupně zlepšuje," dodává Michal Oborný.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 70 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.