Kdo zná fabriky nové generace, se sofistikovanými stroji a halami s obsluhou v kabince u displeje, připadá si po příjezdu do Komasu trochu, jako by se přenesl v čase. Přece přesně takto to vypadalo ve strojírnách sedmdesátých a osmdesátých let minulého století! Přesto se o továrně v Komárově u Opavy dá říci, že je úspěšná a má značný potenciál. Ten sice není v nejmodernějších technolo­giích, zato je v lidech, kteří zažili pád firmy až na samotné dno a teď se společně podílejí na skoro zázračném zmrtvýchvstání.

Areál fabriky se nachází hned u hlavní silnice na trase mezi Ostravou a Opavou, jeho jednoduchá dostupnost je jeho nespornou výhodou. Na vjezdu u nově pořízené závory návštěvníky nekompromisně zpovídá přísný vrátný, přijíždějící vůz nasměruje na parkoviště. Pořádek musí být. To je zásada, která je tu patrná na každém kroku, od pečlivě zameteného nádvoří se skromným trávníkem a rozkvetlým zlatým deštěm až po poslední chodbu spojující jednotlivá střediska. Je dopoledne, tak je všude živo. Odpoledne větší část fabriky osiří, na dvě směny totiž zatím jede jen lisovna. Mezi zdejšími pracovníky je hned několik úplně mladých kluků, sotva opustili lavice učiliště.

"Když jsme tady před dvěma a půl lety začínali, byl věkový průměr zaměstnanců 55 let, teď je 45 let," hrdě potvrzuje ředitel Komasu Marek Kloupar. Že je pyšný na výsledky práce své a hlavně lidí, kterými se obklopil, je patrné z každé druhé věty.

Dlouhá tradice

Vedle dobré dopravní dostupnosti je další výhodou Komasu jeho silná tradice. Kdysi velmi solidní součást státního podniku Brano na začátku devadesátých let zprivatizovali členové tehdejšího vedení. Z původní pětice ale před třemi lety zůstala jediná jednatelka, které se fabrika postupně rozložila pod rukama.

"Když jsme sem na podzim roku 2016 přišli poprvé, tak až na jeden stály všechny stroje. Nebyl materiál, nebyly peníze na úhradu energií, z původních 130 zaměstnanců jich zbylo sotva 70. Ve staré lisovně všichni seděli ve svačinárně a vykukovali s napětím, co se bude dít," vzpomíná na své první chvíle v Komasu ředitel Kloupar.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 80 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru