Žil jsem jako prase, říká o sobě Michal Vrátný, trenér a zakladatel sítě tělocvičen Železná koule, který se zhruba před 10 lety rozhodl pro radikální změnu životního stylu.

Studoval informatiku a pracoval v IT firmě, což znamenalo až 12 hodin denně sezení u obrazovky. Každý den vypil kolem tří litrů Coca-Coly, jedl téměř výhradně v rychlých občerstveních a čtyřikrát do týdne vysedával v baru.

Ke změně ho donutila až extrémní únava. "Cítil jsem se jako mobil s jedním procentem baterky, který se těsně před vybitím začíná zasekávat a blbnout. A začalo mi to děsně vadit," vypráví dnes třicetiletý sportovec a propagátor cvičení s náčiním zvaným kettlebell, tedy železné koule, podle níž se jmenují i jeho tělocvičny.

K pohybu měl blízko odmala, každý víkend běhal někde po lese a aktivní byl i v dalších oblastech. Dělal muziku, věnoval se grafickému designu a fotografoval. Když se ale v 18 letech přestěhoval z rodného Liberce do Prahy, jeho zájmy se smrskly na sezení v barech.

Tři rady Michala Vrátného

1. NEUBÍREJTE, ALE PŘIDÁVEJTE
Nezakazujte si jíst sladké, ale radši si řekněte, že před každou sladkostí sníte jablko. Je velká šance, že za pár dní budete jíst už jen ta jablka.

Zakázané ovoce (nebo v tomto případě tyčinka) chutná nejvíc, takže než si něco zakazovat, je lepší se soustředit na to, co do stravy přidat.

2. ZAČNĚTE POSTUPNĚ A MĚJTE TRPĚLIVOST
Nesnažte se dělat vše najednou: ujít 10 tisíc kroků denně, vypít pět litrů vody, dvoufázově trénovat, spát devět hodin, nepít alkohol, otužovat se, meditovat a tak dále. Vyberte si jednu věc a dejte tomu čas. Nejjednodušší je začít cvičit, ideálně nějak organizovaně, třeba ve skupině pod dohledem trenéra.

Často to vede k tomu, že když už se hýbete, snížíte konzumaci alkoholu a pak začnete víc přemýšlet nad tím, co jíte.

3. NETRESTEJTE SE ZA PROHŘEŠKY
Nikdo není svatý. Důležité je si po propité noci říct: "O. K., stalo se, zítra jdu zase cvičit." Počítá se dlouhodobý průměr, ne to, jak moc zdravému životnímu stylu dáte v krátkodobém období.

jarvis_5ca1f70d498e11e9dd3c3054.jpeg
Pro Michala Vrátného bylo motivací ke změně životního stylu znechucení stavem, do jakého se mu podařilo dostat.
Foto: HN – Libor Fojtík

"Jednou takhle v neděli jsem se rozhodl, že už to tak nechci. Vyházel jsem z lednice veškeré nezdravé jídlo a od pondělí začal každé ráno běhat, chodit do posilovny a dělat bojové sporty.

Omezil jsem alkohol a začal jsem jíst to, co jsem v té době považoval za zdravé," líčí Vrátný.

Dostatečnou motivací mu přitom bylo znechucení stavem, do jakého se mu předtím podařilo dostat. Navíc je zvyklý buď věci dělat na sto procent, nebo vůbec. Všechny informace si hledal sám a hodně experimentoval.

"Kvůli tomu to všechno trvalo dost dlouho a nadělal jsem při tom spoustu chyb. Dnes už vím, že takhle radikální změna není zrovna dobrý přístup. Po sedmi měsících bez cukru jsem si dal koláč a udělalo se mi strašně zle. A řekl jsem si, že nechci mít tělo, které není schopné zpracovat obyčejný koláč. Ono máloco je dobré nebo špatné, jde hlavně o dávku," říká dnes úspěšný trenér.

Chuť vykašlat se na veškerou svou snahu měl každé ráno, když mu v půl šesté zvonil budík a obouval se do bot na běhání.

Překonávat sám sebe mu pomáhaly tři věci: návyk, krátkodobý horizont a myšlenka na to, jak se bude cítit potom.

"Nesoustředil jsem se na konkrétní cíle, ale na proces. Místo abych si předsevzal, že do března shodím 10 kilo, radši jsem se rozhodl, že budu každý den půl hodiny cvičit. Neměl jsem žádný cíl za spoustu měsíců, ale mou metou byl zítřejší trénink a další den zase a znovu. A když se mi třeba nechtělo, představil jsem si, jak se budu cítit večer. Jestli budu mít radost, že jsem na trénink šel, nebo výčitky, že jsem se na to vykašlal," přibližuje svou strategii Vrátný.

Na začátku mu také pomáhaly drobné krůčky. Stávalo se mu například, že seděl v obývacím pokoji u seriálu a byl líný trénovat. Tak si řekl, že se alespoň převlékne do tepláků. A ve chvíli, kdy už byl ve sportovním, odhodlal se dát si 10 dřepů. A když už udělal dřepy, rovnou odcvičil celý trénink.

Dnes se snaží každý den ujít kolem 10 kilometrů. "Pomáhá mi to čistit si hlavu. Většinou mě při tom napadají dobré nápady anebo poslouchám podcasty," popisuje Vrátný. Dbá rovněž na dostatečný a kvalitní spánek. Brzy vstává i chodí spát.

Zároveň omezuje čas strávený u obrazovky, ať už počítače, mobilu nebo televize, zejména v ranních a večerních hodinách.

"Sezení a koukání do displeje považuji za jedny z největších ničitelů těla," podotýká Vrátný.

Tři rady Simony Cahlové

1. PŘEDSTAVTE SI SEBE V CÍLI
Pokud se chcete cítit a vypadat dobře, neohlížejte se na to, co vám říkají ostatní, a jděte si za svým cílem.

2. NEBOJTE SE POŽÁDAT O POMOC ODBORNÍKA
Správný kouč vám pomůže, poradí a podpoří vás.

Navíc vám nastaví takový příjem jídla, jaký máte mít. Pokud se do toho dáte sami, budete mít tendenci přehánět. Budete držet hladovky, nastavíte si až moc nízký kalorický příjem a do toho budete cvičit do úmoru. To není zdravé ani pro tělo, ani pro psychiku.

Nemluvě o tom, že takový životní styl není dlouhodobě udržitelný.

Většinou to pak vzdáte a vrátíte se k původnímu životnímu stylu, protože si budete myslet, že to jinak nejde.

3. ZAČNĚTE PRAVIDELNÝM POHYBEM
Zkuste třeba pravidelné procházky nebo skupinové lekce. Budete mezi lidmi, na čerstvém vzduchu a nejenže uděláte něco pro sebe, ale přijdete na jiné myšlenky a budete mít skvělý pocit, že jste pro sebe něco udělali.

Simona Cahlová v osmnácti letech vážila 100 kilogramů. V tu chvíli se rozhodla, že obrátí svůj životní styl naruby. Začala se stravovat zdravě a cvičit. Výrazně zhubla, zúčastnila se závodu...
Simona Cahlová v osmnácti letech vážila 100 kilogramů. V tu chvíli se rozhodla, že obrátí svůj životní styl naruby. Začala se stravovat zdravě a cvičit. Výrazně zhubla, zúčastnila se závodu v bikiny fitness a dnes se živí jako výživová poradkyně.
Foto: archiv Simony Cahlové

Zkraje ledna také přestal zcela pít alkohol a abstinovat chce vydržet alespoň do září. "A pak samozřejmě trénuji, sportuji a hlídám si, co jím. Ale důležité také je se na to čas od času plánovaně úplně vykašlat," říká Vrátný, který si na zdravém životním stylu postavil i své podnikání.

Postupně opustil studium a práci v IT a stal se instruktorem bojového umění krav maga. Díky tomu se seznámil se cvičením s kettlebellem a v roce 2012 si založil vlastní tělocvičnu, která se na tento druh cvičení specializovala. Dnes jich má pět: dvě v Praze a po jedné v Berouně, Mladé Boleslavi a Českých Budějovicích.

Z "metráčka" výživovou poradkyní

Před 10 lety bylo největším zájmem Simony Cahlové ležení u televize a pojídání pizzy a brambůrků. Nedělala žádný sport ani jiný pohyb. Stále tloustla a byla z toho nešťastná. Zlom nastal, až když ručička váhy ukázala 100 kilo. V tu chvíli se rozhodla obrátit svůj život naruby. Dnes bloguje o zdravém životním stylu a pomáhá dalším lidem, kteří se chtějí zbavit nadbytečných kil.

Její postava ji trápila dlouho, stejně tak jako kritické poznámky okolí. Když jí ale známí řekli, že by se sebou měla něco dělat, účinek byl opačný − z lítosti se přejídala víc a víc.

"Měřím 165 centimetrů, a když jsem vážila 80 kilo, říkala jsem si, že to se mnou ještě není tak strašné. Nehlídala jsem se a užívala si svůj pohodlný život s televizí, sladkostmi a mastným jídlem. Až jednou jsem se odhodlala a stoupla si na váhu. Zmíněná stovka mě dostala a řekla jsem si dost," vypráví dnes 28letá Cahlová.

Naordinovala si tvrdou dietu a denní běh na eliptickém trenažéru. Neustále ale čelila narážkám okolí. "Když jsem se jako metráček dala na hubnutí, nikdo nevěřil, že to zvládnu," líčí blogerka. Nenechala se ale odradit a postupně sama zhubla na 75 kilo. S dalším úbytkem váhy jí pomáhal jídelníček od výživového poradce.

Motivovala ji vidina výsledku a dobrý pocit. "Když se cítíte skvěle, nemáte důvod se vracet zpět. Už si ani nedovedu představit, že bych si nešla zacvičit a nechystala si pravidelně výživné jídlo," popisuje Cahlová, která se snaží být celkově aktivní. Vedle cvičení ráda chodí na výlety s přítelem do přírody nebo jezdí na kole či bruslích.

Vaří zdravě a chystá si jídlo do krabiček, ale snaží se k tomu přistupovat rozumně. "Byly doby, kdy jsem odmítala jíst v restauraci nebo jinde mimo domov, protože jsem nevěděla, kolik má jaký pokrm kalorií nebo jestli v něm není moc cukru. Jsem ráda, že už mám všechny tyhle pokusy za sebou a s radostí si vychutnám třeba nálož sushi nebo vynikající cheesecake. Hlavní pro mě je užívat si život a nebýt ničím omezovaná," říká blogerka.

Zdravý životní styl ji přitom chytil natolik, že se jím rozhodla živit. V roce 2014 si udělala kurzy pro výživové poradce a fitness trenéry a dál se vzdělávala. Chodila na různé kurzy a četla řadu tematických knih. V roce 2015 byla dokonce na závodech v bikiny fitness, další podobné soutěže už ji ale nelákají. "Beru to jako zkušenost a jednu z mnoha zastávek na mé cestě k vyrovnané mysli," říká Cahlová.

V současnosti o zdravém životním stylu píše na blogu Stačí pochopit a příspěvky s touto tematikou sdílí také na svém osobním instagramovém účtu, který sleduje téměř 11 tisíc lidí. Věnuje se rovněž on-line koučinku, prostřednictvím kterého vede další ženy a dívky na cestě za jejich vysněnou postavou a sestavuje pro ně zdravý jídelníček. Do budoucna by také ráda vydala knihu o své proměně s různými tipy a recepty pro ostatní.

Související

Od luxování lednice k raw bistrům

Stanislav Petříček je zakladatelem sítě zdravých bister bistRAWveg a spolumajitelem poradenské společnosti TP Consulting, která poskytuje služby v automobilovém průmyslu. Před svou podnikatelskou kariérou pracoval jako manažer ve výrobním závodě Benteler ve Stráži nad Nisou. Většinu času trávil ve fabrice nebo na služebních cestách, přes den mnohdy nic nejedl a večer "luxoval" ledničku, případně obrážel restaurace a bary. Velikost jeho oblekových kalhot tak rostla raketovou rychlostí. Stejný životní styl si udržel i u svého následného zaměstnavatele Grupo Antolin a výrazně ho nezměnil ani poté, co začal sám podnikat.

O změnu stravování se poprvé pokusil v roce 2005. Zaměřil se na konzumaci potravin doporučených pro jeho krevní skupinu a zhubl 10 kilogramů. "Pak jsem se ale postupně vrátil ke starému dobrému zvyku 'půl prasete a dva řádky brambor' a ručička váhy se při mých 172 centimetrech výšky přiblížila ke 100 kilogramům váhy," líčí 47letý podnikatel.

Tři rady Stanislava Petříčka

1. NAJDĚTE SI SVOU CESTU
Každý máme svou hlavu a informací o možnostech, jak žít zdravě, je všude víc než dost. Určitě platí, že je dobré přestat škodit sám sobě. Zamyslete se nad smyslem svého současného života. A pokud shledáte, že nastal čas na změnu, tak ji udělejte.

Nezavrhujte peníze, kariéru, ale berte to jako součást něčeho většího.

2. UJASNĚTE SI, CO JE VAŠÍM CÍLEM
Léčit se, nebo se vyléčit? Pokud se chcete skutečně vyléčit, pak je nutné změnit životní styl.

Stravovat se jinak jen pár dní nemá dlouhodobý přínos.

Hlavně si udělejte svůj vlastní názor a experimentujte, co která potravina s vaším tělem skutečně dělá.

3. VYHRAĎTE SI ČAS SAMI PRO SEBE
Přemýšlejte nad tím, co děláte sami pro sebe. Zamyslete se, jaké na sebe máte požadavky.

Položte si otázky: Za čím se honím a proč? Neřídí mé potřeby společnost? Žiji skutečně svůj život? Žijte přítomností, ne minulostí nebo budoucností.

Nezapomeňte, že mysl je dobrý sluha, ale mizerný pán. Pro svůj vnitřní klid a vyrovnanost přidejte do svého života meditace.

Když pracoval Stanislav Petříček jako manažer, mnohdy přes den nic nejedl a večer „luxoval“ ledničku, případně obrážel restaurace a bary.

S postupem času se u něj objevily různé zdravotní problémy, které souvisely i s jeho životním stylem. V roce 2010 dostal dnu, o dva roky později se začal potýkat s bolestmi zad.

"Asi před pěti lety mi došlo, že nechci skončit jako ležák v domově důchodců. A kompletně jsem změnil jídelníček. Přestal jsem jíst maso, zjemňoval jsem stravu, začal jsem jíst méně a menší porce. Čtyřicátý den jsem přestal jíst úplně a dalších 33 dní jsem pil pouze vodu. Díky tomuto detoxu jsem vyčistil tělo od toxinů a celkem jsem za 73 dnů shodil 28 kilo," vypráví Petříček.

Začal také praktikovat tradiční čínské cvičení čchi-kung, nejprve jednou denně, pak dvakrát a nakonec až třikrát denně.

"Poháněl mě strach, že když nezměním svůj životní styl teď, tak už to nestihnu nikdy. Děsilo mě, že přijdou nejdřív potravinové doplňky a vitaminy, pak prášky a nakonec léčebna dlouhodobě nemocných," říká Petříček, kterému na cestě za zdravějším životem pomáhala i silná vůle.

Po detoxu se základem jeho stravy stala zelenina. Obědval v japonských, indických či thajských restauracích.

Navštěvoval i vegetariánské a veganské podniky, až skončil u raw restaurací, které připravují jídla z tepelně neupravených potravin rostlinného původu.

"Následně jsem se nechal lidmi ze svého blízkého okolí 'ukecat', že bych si měl otevřít vlastní podnik tohoto typu. Nejdřív mi to přišlo jako nesmysl, nakonec jsme do toho ale s manželkou šli a rozjeli projekt zdravých bister bistRAWveg," líčí Petříček.

Dnes má dvě pobočky v Praze a jednu v Liberci. Vitariánskou dietou založenou na raw potravinách se stravuje i on sám. Vedle toho si každé ráno dává studenou sprchu, cvičí čchi-kung, medituje a vyráží na pravidelné procházky. Oproti svému dřívějšímu životnímu stylu má prý mnohem víc energie a cítí se výrazně lépe.

Související