Byl jednou jeden hipster a ten se rozhodl, že bude samostatný a že si udělá cheeseburger ze zcela vlastních zdrojů. Trvalo mu to přes dva roky.

Inu, začneme obilím. To máte rok, nepočítám-li kultivaci samotného pole. Pak rajčata a cibule, okurka, to by neměl být problém. U toho všeho počítám, že si hipster nářadí pořídí v obchodě, protože vyrobit samostatně takovou motyku nebo si sám vyšlechtit semena by trvalo už příliš dlouho. Zároveň počítám, že know-how si mladík zjistí na internetu. Kdyby se chtěl sám naučit kultivovat pole, nemluvě o šlechtění, na základě svých vlastních zkušeností, možná by se cheeseburgeru dočkali až jeho potomci o několik generací později. Každopádně obilí je třeba nejen vypěstovat, ale sklidit, umlít a upéct. A ještě jsem zapomněl na další sazenicový řádek vašeho cheeseburgerového imperativu: je také třeba vypěstovat hlávku salátu, který do burgeru rozhodně patří.

Vyrobit kečup z rajčat a případnou majonézu by neměl být problém, ale je třeba odchovat slepice a vyrobit olej. Nic z toho není nepřekonatelná potíž, jen to zabere dost času, kapitálu, místa i námahy. Dobrá zpráva je, že se nám olej bude koneckonců hodit i na pozdější smažení mletého masa. Smažit by se dalo i na přepuštěném másle, které by si hipster mohl vyrobit tlučením smetany, kterou by posbíral z mléka, jež nadojil. Opět předpokládám, že po našem samozásobitelném hipsterovi nebudeme chtít, aby si vyrobil vlastní vědro a další nástroje.

Dobře, ale to jsme zatím jen u housky a oblohy. Ta středová komponenta cheeseburgeru se skládá z mletého hovězího, bude tedy třeba sehnat či chovat krávu nebo býčka. Předpokládám, že to bude kráva, protože ta se nám rovnou hodí k výrobě mléka, které je třeba k výrobě onoho sýru, který se má jednoho krásného dne uvelebit na mletém hovězím mezi dvěma bulkami vlastnoručně upečeného pečiva. Proces výroby sýru je náročný, a pokud budeme navíc trvat konkrétně na chuti čedaru, mohu jen popřát hodně štěstí. A trpělivosti. A času. Nemluvě o zkušenostech.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

  • V placené části se dozvíte jak si náš samozásobitelný hipster poradí se slaninkou a sezamem, proč jsme mu odpustili výrobu motyky a stavění mlýna a proč to vlastně vyprávíme.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Týden v komentářích HN

Máte zájem o informace v širších souvislostech?

Zadejte Vaši e-mailovou adresu a každý pátek dopoledne od nás dostanete výběr komentářů, které se během týdne objevily na stránkách Hospodářských novin. Těšit se můžete na komentáře Petra Honzejka, předního ekonoma Tomáše Sedláčka, kardiologa Josefa Veselky a dalších. Výběr pro vás připravuje šéfeditor iHNed.cz Jan Kubita.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru