Pivovar a výčep Dva kohouti funguje asi tři měsíce. Po tomto zaváděcím provozu jsou jeho dva tátové − dva kohouti spokojení. "Umíme dát přes tisíc sklenic za večer. Toto číslo jsme plánovali za rok od otevření a máme ho už teď," popisuje Lukáš Svoboda s tím, že kapacita prostoru je až 200 lidí a ti se za večer mohou protočit několikrát.

Svoboda je uznávaným expertem na čepování piva, je zároveň jedním ze společníků sítě pivnic Lokál ze skupiny Ambiente. Je někdejším mistrem světa v čepování plzeňského piva s titulem Master Bartender, provozuje školu čepování. V pražském Karlíně, kde Dva kohouti sídlí, má na starosti veškerý servis kolem podávání piva.

Na druhém hlavním muži tohoto projektu, sládkovi Adamu Matuškovi, pak je, aby speciální, povětšinou svrchně kvašená piva typu IPA, Stout a další uvařil. Přičemž tak jako Svoboda dál spolupracuje na rozvoji Lokálu, Matuška dál vaří pivo i ve svém domovském rodinném pivovaru Matuška v Broumech na Křivoklátsku.

Jeden minipivovar týdně

Dva kohouti se trefili do boomu, který trvá už několik let a stále pokračuje. Zatímco na začátku loňského roku evidoval Českomoravský svaz minipivovarů 400 minipivovarů (s roční produkcí do 10 tisíc hektolitrů), letos už jich je téměř 450. "V příštích deseti letech bude tempo přírůstku podobné, tedy každý týden vznikne jeden nový minipivovar," soudí prezident minipivovarského svazu Jan Šuráň.

Na celkové produkci piva v tuzemsku jsou ale minipivovary pořád marginální. Aktuálně jde asi o 2,5 procenta. Může jít ovšem o dobrý byznys. Jejich piva stojí často dvakrát tolik co piva z větších průmyslových pivovarů. Zároveň minipivovary platí nižší spotřební daň než jejich větší konkurenti.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru