Pivovar a výčep Dva kohouti funguje asi tři měsíce. Po tomto zaváděcím provozu jsou jeho dva tátové − dva kohouti spokojení. "Umíme dát přes tisíc sklenic za večer. Toto číslo jsme plánovali za rok od otevření a máme ho už teď," popisuje Lukáš Svoboda s tím, že kapacita prostoru je až 200 lidí a ti se za večer mohou protočit několikrát.

Svoboda je uznávaným expertem na čepování piva, je zároveň jedním ze společníků sítě pivnic Lokál ze skupiny Ambiente. Je někdejším mistrem světa v čepování plzeňského piva s titulem Master Bartender, provozuje školu čepování. V pražském Karlíně, kde Dva kohouti sídlí, má na starosti veškerý servis kolem podávání piva.

Na druhém hlavním muži tohoto projektu, sládkovi Adamu Matuškovi, pak je, aby speciální, povětšinou svrchně kvašená piva typu IPA, Stout a další uvařil. Přičemž tak jako Svoboda dál spolupracuje na rozvoji Lokálu, Matuška dál vaří pivo i ve svém domovském rodinném pivovaru Matuška v Broumech na Křivoklátsku.

Jeden minipivovar týdně

Dva kohouti se trefili do boomu, který trvá už několik let a stále pokračuje. Zatímco na začátku loňského roku evidoval Českomoravský svaz minipivovarů 400 minipivovarů (s roční produkcí do 10 tisíc hektolitrů), letos už jich je téměř 450. "V příštích deseti letech bude tempo přírůstku podobné, tedy každý týden vznikne jeden nový minipivovar," soudí prezident minipivovarského svazu Jan Šuráň.

Na celkové produkci piva v tuzemsku jsou ale minipivovary pořád marginální. Aktuálně jde asi o 2,5 procenta. Může jít ovšem o dobrý byznys. Jejich piva stojí často dvakrát tolik co piva z větších průmyslových pivovarů. Zároveň minipivovary platí nižší spotřební daň než jejich větší konkurenti.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 60 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru