Léta bylo téměř nemyslitelné, aby Italové dováželi olivový olej ze zahraničí. Letos se bez něj ale zřejmě neobejdou. Italská produkce olivového oleje v sezoně 2018/2019 meziročně klesla o rekordních 57 procent. Pěstitelé olivovníků kvůli tomu přišli až o jednu miliardu eur, v přepočtu téměř o 26 miliard korun. Itálii zřejmě domácí olivový olej, neodmyslitelná součást středomořské kuchyně, dojde někdy v dubnu. "Bude to opravdu velká změna v našich životech. Italové nikdy nepoužívali zahraniční olivový olej," prohlásil Riccardo Valentini, ředitel Středomořského centra pro klimatické změny.

Za propadem sklizně je globální oteplování, přinášející neobvyklé výkyvy počasí, pro Středomoří neobvyklé. V Itálii se za poslední rok a půl vystřídaly pozdní mrazíky s obdobím výrazného sucha, pak přišly povodně. "Olivovníky jsou citlivé. Tři až čtyři dny teplot nad 40 stupňů, deset dnů bez jarního deště či dva dny jarních mrazíků hrají větší roli než průměrná roční teplota," dodal Valentini pro britský Guardian. Olivovníky trápí hlavně bakterie s latinským názvem Xylella fastidiosa. Nejvíc zasáhla Apulii v jihovýchodní Itálii, kde zabila stovky tisíc stromků. Právě odtud pochází až polovina italského olivového oleje.

Pěstitelé útočí na vládu. Po vzoru francouzského protestního hnutí žlutých vest si oblékli tentokrát oranžové vesty a vyšli do ulic. "Pokles v produkci ohrožuje tisíce podniků, a to hlavně na jihu," varovala v prohlášení italská asociace zemědělců Coldiretti. Podle ní sektor čelí "bezprecedentní krizi" a přišel o desítky tisíc pracovních míst. Její šéf Ettore Prandini vyzval k nouzovému financování farmářů, aby mohli začít s novou výsadbou.

Potíže mají i jinde. V Řecku produkce oleje klesla o 35 procent, v Portugalsku o pětinu. I v těchto případech jsou na vině počasí a choroby. Pokles na evropském trhu dokáže vyrovnat Španělsko. Jeho produkce naopak meziročně stoupla zhruba o 25 procent na 1,76 milionu tun. Na rozdíl od Itálie se zatím bakteriální choroba olivovníků ve Španělsku vyskytuje jen sporadicky.