Zubang znamená korejsky kuchyň. A od konce loňského roku taky novou korejskou restauraci v centru Prahy, která by nejspíš vyhrála titul nejlépe schovaného podniku: Zubang, zvenku už sám nenápadný, sídlí V Kotcích, krátké zastrčené uličce na Starém Městě, kudy skoro nikdo nechodí. Hned za dveřmi je recepce, kde si po jídle můžete dát kafe, a teprve za ní sejdete po dlouhých úzkých schodech do sklepní restaurace.

Kdysi populární sklepy vyšly poslední dobou z módy, lidé se nejspíš už nebojí být na světle. Zubang ale nepůsobí depresivně, spíš naopak: jde o světlý, veselý a živoucí prostor s moderním designem, mladou korejskou obsluhou a taky asijskými hosty. Nebo přesněji: pouze asijskými hosty. Bral jsem to jako ujištění, že jsem zde správně. Když si totiž právě tuhle restauraci vyberou Korejci i další asijští hosté, pak majitelé podniku nejspíš dělají něco dobře.

Velkorysá hostina

A taky že dělají. Zubang není příliš drahý, třeba velká polévka tu stojí necelou stovku a nudle zhruba 240 až 500 korun. Taky ale nejde o nějaký street food schovaný jen v kamenném prostoru. Dělají tu i degustační menu a korejské jídlo párují s vínem, byť si určitě nezkoušejí hrát na fine dining, což je u nás poslední dobou poměrně populární disciplína.

Kdysi populární sklepy vyšly z módy, lidé se nejspíš už nebojí být na světle. Zubang ale nepůsobí depresivně.

Menu je bohaté, ne však zbytečně dlouhé: dvě polévky a několik předkrmů, nudle, rýže a taky velká speciální jídla pro skupiny hostů. Já jsem se tady opravdu velkoryse najedl za 570 korun. Vše začalo pivem, samozřejmě korejským. Hite je světlý ležák, který chuťově moc nerozeznáte od stále řidších českých ležáků z velkých nadnárodních pivovarů. Mohli by ho klidně vařit v Plzni, Popovicích i na Smíchově. Jen v Zubangu vám k němu ovšem přinesou fermentovanou žlutou ředkev a stroužky cibule se sójovým čatní, chutnou a taky jednoduchou amuse bouche, tedy jakousi jednohubku.

Zbývá vám ještě 60 % článku

Co se dočtete dál

  • Co je Gesai a co připomíná svou texturou?
  • Proč se Petr Holec lekl, když se před ním s velkým tácem objevila mladá servírka?
  • A na co se pak zeptal jejího sympatického kolegy, jenž uměl česky?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se