Dát si teď veřejně jídlo z polského hovězího, případně drůbežího, to zní skoro, jako by se člověk přiznával k tomu, že se chce dobrovolně otrávit. Spor o maso mezi Polskem a Českou republikou se namísto uklidnění vyostřuje. Stávající ministr zemědělství Miroslav Toman, jinak také dlouholetý podnikatel v zemědělství, obhajuje kontroly masa, které Evropská unie prohlásila za nepřiměřené.

Europoslanci Tomáš Zdechovský či Jiří Payne povýšili veterinární kontroly na zbraň, s níž Česká republika hrdinně a neohroženě čelí nenáviděnému Bruselu. A předseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Jaroslav Faltýnek rovnou prohlásil, že dává přednost českému masu, protože "naše maso je stoprocentní jistota a je stoprocentně zdravé". Jako pravá ruka premiéra a dlouholetý člen představenstva konglomerátu Agrofert to bezpochyby musí vědět nejlíp. Boj proti polským potravinám hoří v plné síle a čeští politici se v něm vidí jako Boží bojovníci.

Chybí jen málo, aby některý z politiků vytáhl oblíbené téma potravinové soběstačnosti. Ostatně vláda Andreje Babiše ji má i v programovém prohlášení, kde slibuje: "Chceme dosáhnout co nejvyšší soběstačnosti ve výrobě co nejširšího spektra základních potravin a zajistit kvalitní a bezpečné potraviny pro občany."

Zbývá vám ještě 60 % článku

Co se dočtete dál

  • Dále se dočtete, proč se dováží potraviny právě z Polska a kdo je vlastně kupuje.
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se