Když začne do uskladněného obilí prokapávat voda, hrozí zemědělcům ztráty způsobené plísní. Současně začnou zrna pomalu klíčit. Tyto procesy provází zvýšení teploty. Díky instalovaným čidlům napojeným na počítačovou či mobilní aplikaci se ale farmáři o hrozících škodách mohou ihned dozvědět a rychle zareagovat.

Jednou z firem, které v oblasti internetu věcí pro zemědělství vidí příležitost, je česká Agdata. Na zjištění stavu obilí vyvinula speciální tyčové či lanové senzory, které se buď zapíchají do zrní, nebo se zavěsí do sila. Čidla pak snímají teplotu a vlhkost a informace okamžitě odesílají do centrální databáze, do níž může farmář nahlédnout v pohodlí kanceláře nebo ji kdykoliv sledovat na mobilu.

"S nápadem přišel můj bratr, který už dlouhou dobu dělá zemědělského poradce. Řekl mi, že by se farmářům hodil nějaký software, který by je zbavil papírování," říká šéf firmy Jiří Musil, který Agdata založil s bratrem Lukášem před dvěma a půl lety. Jiří v té době prodal svůj podíl na slevovém portálu Vykupto.cz, a tak měl volné ruce na nový projekt.

4,5 milionu korun

korun zaplatil fond Pale Fire Capital za třicet procent start-upu Agdata, který se věnuje digitalizaci zemědělství. Dalších pět milionů korun poskytl investor firmě formou půjčky.

Sourozenci se v Agdata ideálně doplňují. "Jsme z farmářské rodiny. Já se k IT trhnul jako taková černá ovce. Brácha znal zemědělství z domova, pak ho i vystudoval a živil se tím," popisuje Jiří Musil.

Zpočátku chtěli vytvořit pouze zemědělskou "kalkulačku". Brzy ale zjistili, že do ní sedláci musí i nadále přepisovat spoustu dat ručně. Přibrali proto do party Jiřího Večeřu, vývojáře senzorů. Agdata začala vyvíjet vlastní čidla a lokalizační čipy.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru