Pokud chcete někoho spolehlivě vyděsit jídlem, řekněte mu, že je z Polska. Tamní potravinářský průmysl má v Česku špatnou pověst. Může za ni několik skandálů z posledních let, kvůli kterým nemůžete přiznat, že si kupujete nějakou polskou dobrotu − a ne kvůli ceně, ale protože vám chutná. Bože chraň! Je přece jasné, že je v tom minimálně posypová sůl, možná nějaká šílená kráva a taky spousta náhražek.

Čerstvá aféra se týká masa z jatek v Mazovském vojvodství nedaleko Varšavy. Investigativní reportér televize TVN tam natočil porážku minimálně 28 nemocných krav. Maso pak bylo bez veterinární kontroly exportováno do Evropy, podle dostupných informací také do Česka. Začaly kvůli tomu hotové manévry: kontroly na hranicích i v restauracích, český ministr zemědělství jednal se svým polským protějškem a tuzemští odborníci si v médiích přisadili, že Poláci mají na rozdíl od nás ledabylé kontroly.

Ministr zemědělství souběžně vypustil do médií informaci s efektem handgranátu. Polské maso se podle něj dostalo do luxusních restaurací v Praze a tam je prodávali jako argentinské steaky. Porce prý stála přes tisícovku a podniky měly asijsky znějící jména. To je od Miroslava Tomana pořádný přehmat − pokud se něco takového stalo, měl ve veřejném zájmu zároveň říct kde.

Jenže hned další den se ukázalo, že to tak žhavé nebude. Potravinářská inspekce žádné pochybení nezjistila, veterinární správa pak v několika podnicích našla polské maso označované na dodacích listech jako české. Falešné argentinské steaky v době psaní tohoto textu nepotvrdil nikdo.

Zvláštní je Tomanovo chování v případě jiné restaurace, kterou na rozdíl od luxusních podniků otevřeně jmenoval, a spojil ji tak s problematickým masem. Přitom ani tam nebylo jasné, jestli zásilka pochází z Mazovského vojvodství. Majitel restaurace novinářům ukázal dodací list od české firmy, o polském původu masa prý nic neví. V gastronomických provozech se dá těžko předpokládat, že by do nich každý řezník vozil maso s etiketami jako při nákupu v supermarketu. Odběratel musí spoléhat i na jiné dokumenty. Klidně mohl být uveden v omyl, ale ministr na něj ukázal prstem. Tomana teď nejspíš čeká žaloba kvůli poškození dobrého jména podniku.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Týden v komentářích HN

Máte zájem o informace v širších souvislostech?

Zadejte Vaši e-mailovou adresu a každý pátek dopoledne od nás dostanete výběr komentářů, které se během týdne objevily na stránkách Hospodářských novin. Těšit se můžete na komentáře Petra Honzejka, předního ekonoma Tomáše Sedláčka, kardiologa Josefa Veselky a dalších. Výběr pro vás připravuje šéfeditor iHNed.cz Jan Kubita.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru