Diskuse s jakýmkoliv polským kamarádem na téma kvality potravin končí vždycky stejně. Poté co mu vyčtete průmyslovou sůl v potravinách, falešné kakao s namletými slupkami či vejce zamořené salmonelou, suše odvětí, že jejich potraviny možná mají "drobné" chybky, nikdo po nich ale neumírá. Jako v Česku za metanolové aféry, která měla na svědomí minimálně pět desítek obětí a která mimo jiné rozkryla černou síť distribuce lihovin, jež úspěšně unikala zájmu všech státních dozorujících orgánů řadu let.

Polské hovězí z polochcíplých zvířat je sice aktuálně, nikoliv však natrvalo poslední aférou, co se týká potravin a jejich bezpečnosti. Co všechno ale z této kauzy, která v Česku dostala díky výrokům ministra zemědělství Miroslava Tomana další rozměr, skutečně vyplývá?

Zaprvé se spotřebitelé musí připravit na to, že se potravinám s nejistým původem a nejistou kvalitou nevyhnou. Každoroční operace Europolu a Interpolu vedou k tisícům tun zabaveného jídla a milionům litrů alkoholu v ceně řádově za stovky milionů eur. Podle odborníků potravinová mafie nabývá na síle s tím, jak roste poptávka i bohatství spotřebitelů.

Zadruhé se problémy netýkají pouze Polska, případně zemí bývalého východního bloku. Nadsazování kvality olivových olejů se v Itálii už stalo skoro zvykem. Aféra masových výrobků z roku 2013, kdy se v "pravých hovězích hamburgerech" objevila nefalšovaná konina, zase ukázala na výrobce z Velké Británie či Francie.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 60 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Týden v komentářích HN

Máte zájem o informace v širších souvislostech?

Každý pátek dopoledne od nás dostanete výběr komentářů, které se během týdne objevily v Hospodářských novinách. Těšit se můžete na texty Petra Honzejka, předního ekonoma Tomáše Sedláčka, kardiologa Josefa Veselky a dalších. Výběr pro vás připravuje Jan Kubita.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru