Diskuse s jakýmkoliv polským kamarádem na téma kvality potravin končí vždycky stejně. Poté co mu vyčtete průmyslovou sůl v potravinách, falešné kakao s namletými slupkami či vejce zamořené salmonelou, suše odvětí, že jejich potraviny možná mají "drobné" chybky, nikdo po nich ale neumírá. Jako v Česku za metanolové aféry, která měla na svědomí minimálně pět desítek obětí a která mimo jiné rozkryla černou síť distribuce lihovin, jež úspěšně unikala zájmu všech státních dozorujících orgánů řadu let.

Polské hovězí z polochcíplých zvířat je sice aktuálně, nikoliv však natrvalo poslední aférou, co se týká potravin a jejich bezpečnosti. Co všechno ale z této kauzy, která v Česku dostala díky výrokům ministra zemědělství Miroslava Tomana další rozměr, skutečně vyplývá?

Zaprvé se spotřebitelé musí připravit na to, že se potravinám s nejistým původem a nejistou kvalitou nevyhnou. Každoroční operace Europolu a Interpolu vedou k tisícům tun zabaveného jídla a milionům litrů alkoholu v ceně řádově za stovky milionů eur. Podle odborníků potravinová mafie nabývá na síle s tím, jak roste poptávka i bohatství spotřebitelů.

Zadruhé se problémy netýkají pouze Polska, případně zemí bývalého východního bloku. Nadsazování kvality olivových olejů se v Itálii už stalo skoro zvykem. Aféra masových výrobků z roku 2013, kdy se v "pravých hovězích hamburgerech" objevila nefalšovaná konina, zase ukázala na výrobce z Velké Británie či Francie.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Týden v komentářích HN

Máte zájem o informace v širších souvislostech?

Zadejte Vaši e-mailovou adresu a každý pátek dopoledne od nás dostanete výběr komentářů, které se během týdne objevily na stránkách Hospodářských novin. Těšit se můžete na komentáře Petra Honzejka, předního ekonoma Tomáše Sedláčka, kardiologa Josefa Veselky a dalších. Výběr pro vás připravuje šéfeditor iHNed.cz Jan Kubita.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru