Ve správném stravování dětí hrají jednu z klíčových rolí školní kuchařky. Každý den pro žáky připravují pokrmy, které musí odpovídat zdravému a vyváženému jídelníčku. I přesto, že je jejich úloha velmi důležitá, podmínky, za nichž pracují, se už delší dobu nemění a ve společnosti zaujímají nezáviděníhodnou pozici.

Školní jídelny mají nyní ještě těžší život než dříve. Kuchařky se musí vypořádávat s platy na hranici minimální mzdy, s novými výživovými trendy i s tím, že české děti patří k nejtlustším v Evropě a nemají správné stravovací návyky. Vláda si je těchto problémů vědoma a snaží se je vylepšit. Například ministerstvo školství pomocí různých projektů a programů podporuje děti, jejichž rodiče si školní obědy nemohou dovolit. Ve spolupráci s Evropskou unií také přináší žákům ovoce do škol díky stejnojmennému projektu. Ministerstvo zemědělství se zase snaží vzdělávat veřejnost v otázkách výživy a zdravého životního stylu prostřednictvím Informačního centra bezpečnosti potravin. Tím chce bojovat i proti stále častější nadváze a obezitě dětí.

Na zlepšení současné situace ve stravování dětí spolupracují nejen jednotlivá ministerstva, ale i další odborníci a univerzity. Na tvorbě jídelníčku v českých jídelnách pracuje například ministerstvo zdravotnictví spolu s odborníky z lékařských fakult. "Ministerstvo například velmi úzce spolupracuje s Univerzitou Palackého v Olomouci, jež je zapojena do mezinárodní výzkumné studie HBSC, která se věnuje zdraví a životnímu stylu u dětí a školáků. S jejími výsledky a daty oficiálně pracujeme a využíváme je," říká ředitelka odboru komunikace s veřejností ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru