Ve správném stravování dětí hrají jednu z klíčových rolí školní kuchařky. Každý den pro žáky připravují pokrmy, které musí odpovídat zdravému a vyváženému jídelníčku. I přesto, že je jejich úloha velmi důležitá, podmínky, za nichž pracují, se už delší dobu nemění a ve společnosti zaujímají nezáviděníhodnou pozici.

Školní jídelny mají nyní ještě těžší život než dříve. Kuchařky se musí vypořádávat s platy na hranici minimální mzdy, s novými výživovými trendy i s tím, že české děti patří k nejtlustším v Evropě a nemají správné stravovací návyky. Vláda si je těchto problémů vědoma a snaží se je vylepšit. Například ministerstvo školství pomocí různých projektů a programů podporuje děti, jejichž rodiče si školní obědy nemohou dovolit. Ve spolupráci s Evropskou unií také přináší žákům ovoce do škol díky stejnojmennému projektu. Ministerstvo zemědělství se zase snaží vzdělávat veřejnost v otázkách výživy a zdravého životního stylu prostřednictvím Informačního centra bezpečnosti potravin. Tím chce bojovat i proti stále častější nadváze a obezitě dětí.

Na zlepšení současné situace ve stravování dětí spolupracují nejen jednotlivá ministerstva, ale i další odborníci a univerzity. Na tvorbě jídelníčku v českých jídelnách pracuje například ministerstvo zdravotnictví spolu s odborníky z lékařských fakult. "Ministerstvo například velmi úzce spolupracuje s Univerzitou Palackého v Olomouci, jež je zapojena do mezinárodní výzkumné studie HBSC, která se věnuje zdraví a životnímu stylu u dětí a školáků. S jejími výsledky a daty oficiálně pracujeme a využíváme je," říká ředitelka odboru komunikace s veřejností ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 80 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru