O kvalitě potravin se v poslední době poměrně živě diskutuje. Pod abstraktním termínem si ovšem každý představí něco jiného. Kvalita je subjektivní a není nikde přesně definována.

"Je to záludná věc. Vegan pod tímto pojmem chápe něco jiného než milovník masa," uvedla Jitka Götzová, ředitelka odboru bezpečnosti potravin ministerstva zemědělství. "Obecně lze ale říct, že kvalitní potraviny jsou ty, při jejichž výrobě bylo použito dobrých čerstvých surovin od výrobců, kteří v potravinářském procesu nepoužívají nepovolené látky," dodala Götzová. Projektová manažerka Potravinářské komory Dana Gabrovská na její slova reagovala tvrzením, že nerozumí tomu, proč třeba vegani konzumují náhražky sýrů, když jsou většinou plné přídatných látek. "Z mého pohledu je to méně kvalitní výrobek než klasický sýr," řekla doslova.

Zájem o dobré potraviny podle diskutujících v Česku stoupá, zčásti i díky tomu, že se je ministerstvo zemědělství snaží propagovat. "Spotřebitelé si už uvědomují, že mají sledovat etikety a výrobky si vybírat. V České republice máme hned několik značek, jež pomáhají usnadnit výběr," zmínila Götzová a připomněla značky jako Klasa, Regionální potravina, Česká potravina či Český výrobek. Je to podle ní známka toho, že potravinu už někdo zkontroloval, hlídá ji a nakupující si může být jistý, že nesáhl vedle.

Hosté

Diskuse Hospodářských novin o kvalitě potravin se zúčastnili: Jan Maryška, redaktor časopisu dTest, Dana Gabrovská, projektová manažerka Potravinářské komory, (na fotu dole) Jitka Götzová, ředitelka odboru bezpečnosti potravin ministerstva zemědělství, a Jaroslav Havlík z katedry kvality a bezpečnosti potravin České zemědělské univerzity v Praze. Debatu moderoval redaktor Hospodářských novin Přemysl Danda.

Podle slov Götzové se obecně zdá, že lidé kvalitní potraviny vyhledávají a více myslí na to, co kupují. Postřeh ze své praxe přidal redaktor spotřebitelského časopisu dTest Jan Maryška: "Vždycky nás potěší, že ve výsledcích testů najdeme vedle vítěze, což často bývá výrobek s vyšší cenou, také téměř pokaždé velmi kvalitní produkt, který je výrazně levnější. Řekl bych, že u většiny druhů potravin je u nás možné koupit ty kvalitní za velice přijatelné peníze."

Zkazil to uzený losos

S jakostí úzce souvisí rovněž otázka bezpečnosti potravin. Podle účastníků diskuse je v České republice na velmi vysoké úrovni. Časopis dTest za poslední dva roky podle Maryšky narazil na jediný případ zdravotně závadné potraviny − uzeného lososa, v němž bylo naměřeno o něco více mikrobů, než povoluje norma.

"Kromě úředních kontrol probíhá už od roku 1992 také monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích, tedy od půdy přes vodu až po finální potraviny, které si spotřebitel může koupit. Výsledky ukazují, že kontaminace a bezpečnost výrobků jsou stabilní," doplnila za ministerstvo zemědělství Jitka Götzová. "Co by bylo rizikové, se ve většině případů podaří odchytit. Obsahuje-li nějaká potravina třeba nadlimitní množství kontaminantů nebo cizorodých látek, nedostane se většinou vůbec na trh," upřesnila.

Během debaty se hosté dostali rovněž k hojně probíranému fenoménu biopotravin a snažili se najít odpověď na otázku, zda je jejich nákup zárukou kvality. Když podle redaktora Maryšky koupíme výrobek v biokvalitě, lze počítat s tím, že u něj bude daleko nižší podíl přídatných látek a nebudou v něm pesticidy. "Výsledky našich testů tyto premisy neustále potvrzují. Na vysvětlenou je ale třeba doplnit, že biopotraviny samy o sobě neznamenají pro spotřebitele vyšší kvalitu z výživového hlediska. Jejich hlavní význam spočívá v šetrné produkci. Když kupujeme biopotraviny, přispíváme tím k udržitelnému zemědělství," poznamenal Jan Maryška.

"Jejich obliba souvisí také se zvyšováním příjmů domácností, protože biopotraviny jsou dražší než ty konvenční," doplnil Jaroslav Havlík z katedry kvality a bezpečnosti potravin České zemědělské univerzity v Praze s tím, že i v normálních potravinách jsou hladiny například pesticidů přísně kontrolovány.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 50 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • Pravidelné speciály v digitální podobě
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nevybrali jste si? Přejděte na všechny nabídky předplatného HN.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.

Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru