Pekaři za sebou mají jeden z nejhorších roků od návratu kapitalismu do Česka. "Na obor tvrdě dopadla řada negativních vlivů: špatná sklizeň obilí a následný růst ceny mouk, skokové zvýšení cen některých surovin − například máku o 100 procent −, postupný růst cen energií, pohonných hmot a řady dalších služeb," říká výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal. Například ceny pšenice jsou kvůli suchu a špatné úrodě nejvýše za čtyři roky. Pekařům se však loni nedařilo tento vývoj dostatečně promítnout i do cen chleba nebo housek.

Nové cenovky u potravin je potřeba vyjednat především s velkými obchodními řetězci. Ve velké konkurenci mezi výrobci pečiva je však vyšší ceny obtížné prosadit.

S těmito faktory se těžce vyrovnávaly i velké firmy. "Loňský rok pro nás nebyl dobrý," říká Jaroslav Kurčík, šéf největší tuzemské pekárenské firmy Penam, která patří pod koncern Agrofert − tedy do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše. Skupině Penam se loni ve srovnání s rokem 2017 zisk propadl ze sta milionů korun zhruba na polovinu, ačkoliv obrat zůstal přibližně stejný, tedy sedm miliard korun. Z toho mu necelé čtyři miliardy zajistilo jedenáct pekáren a čtyři mlýny v Česku. Zbytek utržil na Slovensku a v Maďarsku, kde také působí.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru