Na začátku února bude centrální banka letos poprvé jednat o tom, má-li pokračovat ve zdražování peněz. Tedy v tom, co s přestávkami provádí už od srpna 2017.

Loni Česká národní banka zvedla svou základní úrokovou sazbu pětkrát, naposledy v listopadu na 1,75 procenta. Banky podle ní určují úroky z půjček podnikům a jednotlivcům. I když by se případné další zvýšení sazeb ČNB mělo projevit také na úrocích z bankovních účtů, běžní střadatelé se nemají na co těšit. Ztrát, které jim na úsporách způsobuje inflace, se nezbaví.

Tomáš Holub (44)

Pochází z Liberce. Vystudoval ekonomii na pražské Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK). Během působení v ČNB, kam nastoupil v roce 2000, obhájil na Institutu ekonomických studií FSV UK docenturu v oboru ekonomické teorie. V letech 1996–2000 působil v Komerční bance v týmu ekonoma a pozdějšího centrální bankéře Kamila Janáčka. Od roku 2004 do loňského listopadu vedl tým měnové sekce ČNB. Holub je ženatý a má dvě děti. I s nimi rád hraje plážový volejbal a tenis.

"Především nemohou očekávat, že dostanou nějaké zúročení na běžných vkladech, kde stále české domácnosti drží velkou část svého majetku. Pokud chtějí v bankách o něco vyšší výnos, tak se samozřejmě musí přesouvat do termínovaných nebo spořicích účtů. Na nich je průměrná výše úrokových sazeb někde 1,3−1,4 procenta a postupně se zvyšuje s tím, jak si banky začínají více konkurovat o vklady," uvedl Tomáš Holub v prvním rozhovoru pro média po svém jmenování do sedmičlenné bankovní rady ČNB loni v prosinci.

Dlouhá léta s ČNB

I když je Holub členem vrcholného vedení jen dva měsíce, má ve srovnání s ostatními členy rady za sebou nejvíce let práce v centrální bance. Do ČNB nastoupil už v roce 2000 jako poradce viceguvernéra.

Do konce loňského listopadu vedl sekci připravující ekonomická doporučení právě pro členy bankovní rady. Ti se na jejich základě rozhodovali, jak nastavit úrokové sazby a další pravidla pro udržení stability domácího finančního sektoru. "S novou kanceláří se samozřejmě změnila náplň mé práce, která mě velmi těší," shrnul první dojmy z nové funkce.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 60 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru