Střední délka života v Česku se zvyšuje. Může za to nejen nižší porodnost, ale také zlepšující se kvalita života a dostupnost zdravotní a sociální péče. Vyhlídky na dlouhý život s sebou však přinášejí i negativa − například stárnutí populace.

Alarmující situace nastává mimo jiné v zemědělství. "Srovnáme-li věkovou strukturu v agrárním sektoru s celým národním hospodářstvím, je patrné, že v zemědělství jsou méně zastoupeny mladší věkové kategorie," potvrzují Daniela Spěšná a Jan Drlík, odborníci z Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI). Podíl pracovníků vyššího věku je zase podstatně větší.

Situace se má navíc podle dosavadních prognóz postupem času ještě zhoršovat. Příčinou je zvyšující se věk pro odchod do důchodu a také nezájem o práci v zemědělství ze strany mladých lidí. "V příštích deseti letech může zemědělství opustit z důvodu vysokého věku třetina pracovníků, za které budou podniky jen obtížně hledat náhradu," říká Bohumír Dufek, předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy.

V Česku chybí rodinné farmy

Problém stárnutí zemědělské populace se nevyhýbá ani západním státům. "Není to ryze český problém, se stárnutím zemědělců se potýká většina zemí EU," říká Spěšná s Drlíkem. Na rozdíl od České republiky je ale v zahraničí mnohem více rodinných farem, které se o půdu a krajinu starají zodpovědněji než velké firmy. Nejenže mají vztah k danému místu, protože tam pracují a žijí, ale chtějí své hospodářství předat i dalším generacím.

"Od práce v zemědělství odrazuje mladé zejména fyzická náročnost práce a nízké mzdy," podotýkají Spěšná s Drlíkem na základě výzkumu z roku 2016, kdy zjišťovali, kam míří absolventi středních a vysokých zemědělských škol.

Z výpovědí studentů vyplynulo, že po dokončení střední školy jich do zemědělství směřovalo jen 30 procent a zhruba 25 procent se rozhodlo ve studiu pokračovat. Ani vysokoškolští absolventi se ale do zemědělství dvakrát nehrnou. ÚZEI uvádí jako příklad Agrární fakultu Mendelovy univerzity v Brně, po jejímž absolvování si našlo práci v zemědělské výrobě jen necelých 20 procent studentů. "Absolventi zemědělských oborů si vybírají velice různorodé kariéry a méně často směřují do odvětví, v nichž tradičně nacházeli uplatnění," dodává Dufek. Takovým odvětvím je právě zemědělská výroba, která nyní čelí nedostatku mladé pracovní síly.

Zemědělské podniky se tak po zaměstnancích musí poohlížet jinde. "Situaci firmy řeší zaměstnáváním nekvalifikované pracovní síly, lidí v důchodovém věku či cizinců," tvrdí odborníci z ÚZEI.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru