Výroba jednoho Řádu bílého lva, nejvyššího státního vyznamenání, zabere jednomu člověku tak týden práce. Ze všech tří částí tohoto ocenění − klenotu, hvězdy a rozety − je nejtěžší zhotovit právě klenot, zavěšený na červenobílé stuze, jímž 28. října prezident ověnčí několik osobností. Pěticípá hvězda, na níž je stříbrný dvouocasý lev, je vyplněna průhledným rubínovým smaltem. A smaltování je podle Petra Kazdy, jenž státní vyznamenání v dílnách své firmy Triga-K vyrábí, tak trochu loterie.

"Klenot je složený ze dvou částí, takže musíte smalt nanést z obou stran a obě vypálit v peci. Pak ho musíte celý přebrousit diamantovým pilníkem a speciálními bruskami pod vodou. Jenže po zabroušení je matný, a tak ho musíte dát znovu do pece, aby se smalt leskl. Přitom musíte hlídat teplotu, aby vám v peci nezměnil barvu a nezhnědl," popisuje náročný proces Kazda, když klenot s pořadovým číslem nula drží v ruce. I pro něj, zkušeného rytce, šperkaře a zlatníka, je to práce, u které nikdy neví, jak vyjde. I když za ta léta, co vyznamenání dělá, si už podle svých slov osvojil určité finesy a know-how.

Výrobu státních vyznamenání, tedy Řádů bílého lva a Tomáše Garrigua Masaryka a medailí Za zásluhy a Za hrdinství, získala Triga-K ve veřejné soutěži v roce 1994, kdy vznikla státní ocenění pro samostatnou Českou republiku. Podle návrhu Michala Vitanovského tady vyznamenání dělají dodnes a na osmašedesátiletém Petru Kazdovi je vidět, že si této prestižní zakázky váží. "Je to třešnička na dortu," říká. Malou firmu, kde pracuje i jeho manželka a jejich tři synové, ale živí hlavně výroba medailí, odznaků či šperků. V 90. letech mívala firma obraty téměř 20 milionů korun. "Letos to bude kolem sedmi milionů," dodává Kazda. Téměř vše rodina ve svých dílnách plných raznic, sádrových modelů, titěrných nástrojů a odstřižků kovů dělá ručně. Právě státní ocenění jsou nejsložitější.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru