V období krize chtěli vytvořit pracovní místa, proto se dvojice sociálních pracovníků Pavlína Šafusová a Miroslav Řebíček rozhodla zřídit sociální podnik. Dnes jejich dílna a přilehlý obchod zaměstnává patnáct lidí. Na náměstí v Krásné Lípě, která je vstupní branou do Českého Švýcarska, funguje čokoládovna a kavárna, kde najdou obživu lidé na pracovním trhu různě znevýhodnění.

Hlavními produkty čokoládovny Mana jsou ručně vyráběné čokoládové bonbony, tabulkové čokolády a lízátka. Podnik zpracuje každý rok zhruba dvě tuny čokolády, každý den ručně vyrobí krom jiných produktů i 200 bonbonů a pralinek.

S cukrářskou výrobou nikdo ze zaměstnanců neměl zkušenosti, výrobní postupy studovali na internetu. "Před dvaceti lety by to pro nás bylo mnohem náročnější," vysvětluje Šafusová, dnes ředitelka Many. K výrobě zpočátku posloužily obyčejné hrnce, vařiče a běžné kuchyňské náčiní. Dnes už mají zaměstnanci k dispozici dva stroje, profesionální gastro stoly a nástroje.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

  • V placené části se dočtete:
  • Jak se ředitelka staví k evropským dotacím.
  • Které příchuti do čokolády jsou momentálně trendy.
  • Jaká je situace na trhu zaměstnanců mezi handicapovanými.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.