Mnoho lidí, věcí a míst má své přezdívky. Město piva, kterou získala západočeská Plzeň, je přesná.

Když plzenští měšťané, zoufalí z bídné kvality místního zlatavého moku, do města v roce 1842 přivedli bavorského sládka Josepha Grolla, zřejmě sami netušili, co jejich rozhodnutí způsobí. Už 5. října téhož roku Němec navařil pivo, které dalo vzniknout legendě zvané Pilsner Urquell. A s ní i zcela novému typu nápoje - plzeňskému ležáku. Od té doby jméno města šíří po celém světě. Pivo typu pilsner nebo pils je totiž nejrozšířenějším pivním druhem na planetě. A překvapením nemůže být fakt, že i konzervativní město, jakým Plzeň vždy byla, zareagovalo na trend spočívající ve vzniku malých pivovarů. V současné době jich tady funguje deset. A s pivovarnictvím je výrazně spjata také místní gastronomie. Největší regionální speciality se vyznačují hlavně tím, že je při jejich přípravě nejoblíbenější český nápoj použit. To je třeba příklad tradičního českého moučníku - štrúdlu. I do něj je Plzeňané přidávají. Asi nejznámější je ale vyhlášený pivovarský guláš, který se v kraji vaří už dlouhá desetiletí. Původně do něj kuchaři dávali maso z pivovarských koní. V současnosti je nahrazují většinou hovězí líčka nebo kližka. Pokrm se vyznačuje zdobením v podobě na pánvičce opečené klobásy a vejcem natvrdo. A jednou z hlavních ingrediencí je samozřejmě pivo. Toto jídlo nechybí ve většině plzeňských restaurací zakládajících si na kvalitní pivní kultuře a dobrém jídle.

S pivní tradicí

Začít nejde jinde než přímo v areálu pivovaru, kde se nachází restaurace Na Spilce. Ta vznikla na místě bývalého kvasného sklepa a první hosty přivítala v roce 1992. S kapacitou 550 míst k sezení patří k největším svého druhu v ČR. Rozsáhlé prostory jsou nabité dobovou atmosférou umocněnou původními historickými klenbami a dřevěným vybavením pivnice. Jako předkrm si tady můžete dát nakládaný hermelín, pivovarskou klobásu nebo tlačenku, ale i tatarský biftek či kozí sýr gratinovaný s medem. Mezi lákadla hlavní nabídky patří například smažený řízek z vepřové pečeně s bramborovým salátem, vepřová panenka s krémovou savojskou kapustou a pečeným bramborem nebo už zmiňovaný guláš Prazdroj. Specialitu, kterou se chlubí místní šéfkuchař, představují vepřové špalky pečené s cibulí a černým pivem podávané s křimickým kysaným zelím a hlávkovým červeným zelím.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se