Když Tuan Dung před deseti lety otevíral první pobočku řetězce Loving Hut v Praze, lidé se ho ptali, co že to rozjíždí za kuchyň. "Říkal jsem jim, že veganskou, a oni: Cože? Vietnamskou? Neznali to slovo," vypráví majitel veganských restaurací Loving Hut. V šesti pobočkách po Praze nabízí formou bufetu nebo výběrem z menu různé pokrmy ze zeleniny, luštěnin či tofu. Dnes už nemusí nikomu nic vysvětlovat. Lidé si na veganskou kuchyni zvykli a její obliba neustále stoupá.

Za velmi krátkou dobu v metropoli vyrostlo okolo pětapadesáti veganských podniků. V přepočtu na obyvatele jde o extrémně vysoké číslo v rámci celého světa. Pro srovnání: přibližně osmkrát větší Londýn má dvakrát tolik restaurací.

Proto zařadil internetový portál HappyCow, jeden z největších adresářů veganských a vegetariánských podniků, Prahu mezi top deset veganských měst světa. V žebříčku jsou vedle Londýna i Tel Aviv, New York, Berlín či Varšava.

"Určitý podíl na našem umístění mají turisté, ale rozhodně to na nich nestojí, rychle roste množství lidí, kteří se takto stravují třeba párkrát během týdne," tvrdí Silvestr Vandrovec Špaček z neziskové organizace Česká veganská společnost. Vegany v Česku nikdo nepočítá. Vandrovec Špaček odhaduje, že jich může být tak mezi dvěma až třemi procenty.

3 procenta

Až tolik Čechů může vyznávat veganský způsob života. Je to odhad České veganské společnosti. Poslední dobou roste počet lidí, kteří snižují konzumaci masa.

166

je jenom v Praze míst, kde se mohou vegani a vegetariáni najíst. K tomuto číslu došel portál HappyCow, který patří mezi největší adresáře světa.

12,5 podniku

s vegetariánským jídlem vychází v Česku na milion obyvatel. Před námi jsou Británie a Rakousko se Švýcarskem.

Na krev se nemůžu ani podívat

Tuan Dung vyrostl v rodině, která nejí maso, mléko ani vajíčka. A jde o největší veganský "klan" v Česku, který dokázal stravu bez živočišných surovin proměnit v byznys.

Jeho sestřenice provozují vlastní podniky Vegan Life či Veganland, další členové rodiny momentálně rozjíždí veganskou kuchyň ve Vietnamu.

On sám se veganem z etických důvodů stal v 18 letech. O šest let později si zažádal o českou licenci na provozování největšího světového řetězce s veganskou stravou pod značkou Loving Hut.

"Chtěl jsem lidem ukázat, že veganství není jenom vařená zelenina a obalované žampiony," říká Tuan Dung.

Za tu dobu v Česku vybudoval síť restaurací, jejíž loňské tržby dosáhly přibližně 50 milionů korun. Dung plánuje, že by v následujících letech měl podnik každoročně vyrůst až o pětinu. Právě nyní podle něj dozrál čas na překročení hranic metropole. "Píšou nám z Brna, ať otevřeme, dokážu si to představit, ale záleží na tom, jestli seženu schopné lidi," konstatuje. Nyní je podle něj jen otázkou času, než do Česka vkročí některý z veganských fastfoodových řetězců, třeba v Německu je oblíbená veganská varianta gyrosu.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

  • V placené části se dozvíte, jaké firmy na veganském trendu nejvíce vydělávají, proč komunistická Vegetárka nebyla nic pro vegany ani vegetariány a jak nakonec polévka z jelena zachránila vegana.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.