Počasí nezřídka promlouvá i do ekonomiky. Například současná vlna veder zpomaluje naši pracovní aktivitu a mění naše spotřební chování. Většina takto způsobených výchylek se ale v ekonomice brzy vrátí do normálu. Až na výjimky. A na letošní horka si možná vzpomeneme příští rok při pohledu na šplhající ceny potravin.

Souvislost mezi teplotními extrémy a vývojem cen potravin není přímočará, zafungovala ale v nedávných letech již několikrát. Němečtí meteorologové z Deutsche Wetterdienst publikovali graf nejvýznamnějších veder ve střední Evropě za posledních sedmdesát let. Tři z posledních čtyř největších epizod, měřeno délkou jejich trvání, nastaly v letech 2003, 2007, 2012 a 2015 a do roka po nich citelně vzrostl index cen potravin prakticky v celé Evropě, Česko nevyjímaje.

Oprávněná otázka může znít: proč by měl výskyt několika extrémně horkých dní ovlivnit natolik komplexní ukazatel, jakým je index cen potravin? Ten se přece počítá z téměř dvou stovek položek. Jenže převážná část toho, co jíme, je vázaná na pouhé tři potravinářské komodity: obilniny, mléko a maso.

Zbývá vám ještě 70 % článku

Co se dočtete dál

  • Dokážeme na základě sledování extrémních letních teplot odhadnout, jak se budou vyvíjet ceny potravin?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se