Další smlouvy s českými podnikateli na provoz svých restaurací brzy uzavře jeden z nejpropracovanějších franšízových řetězců světa − americký McDonald's. Naplňuje se tak dlouhodobý záměr společnosti předat co největší počet restaurací v Česku do rukou franšízantů. Je pravidlem, že stávající franšízanti počet svých restaurací rozšiřují, ale společnost se nebrání ani spolupráci s nováčky. Úspěšnému a stabilnímu byznysu předchází asi roční výcvik a tvrdá pravidla.

V současnosti vlastní licenci na provoz restaurací této světově známé značky dvacet českých podnikatelů. K nim přibudou v blízké budoucnosti další. Síť restaurací je otevřena novým partnerům, se kterými chce buď otevřít nové pobočky, nebo předat své stávající.

"Franšízanti jsou vhodnými provozovateli našich restaurací, jejich výhodou je především každodenní zapojení do chodu restaurace a znalosti regionu, ve kterém restauraci provozují. Jde o oboustranně výhodné partnerství. Odměnou za dobré vedení franšízy je jim jistota stabilního byznysu," říká Radim Foltýn, který má na starosti rozvoj franšíz McDonald's v Česku.

Mezinárodní gigant s českou stopou

Syn českého emigranta, Raymond Albert Kroc, při svých obchodních cestách objevil v roce 1953 restauraci se zajímavým konceptem, kde byl promyšlený systém, jak kvalitně a rychle občerstvit co nejvíce lidí. Restauraci vlastnili bratři Dick a Mac McDonaldovi.

O rok později Kroc otevírá svou první restauraci s konceptem bratří McDonaldů, v roce 1962 kupuje firmu McDonald's za 2,7 milionu dolarů. Ve stejném roce je již pod vedením Raye Kroce 500 funkčních restaurací s miliardou prodaných hamburgerů.

V 60. a 70. letech značka McDonald's proráží do Kanady, Japonska, Austrálie, Německa i Velké Británie.

V 90. letech expanduje také do střední a východní Evropy. V březnu 1992 byla otevřena první restaurace McDonald's ve Vodičkově ulici v Praze. O rok později byla otevřena první "mimopražská" restaurace v Ostravě.

Podnikání pod silnou značkou jako rodinný byznys

McDonald's je pravděpodobně jednou ze značek s nejpropracovanějším systémem franšíz na světě. Na pohled tvrdých pravidel pro vstup do jejího byznysu se nezalekly v Česku ani ženy. Z dvaceti současných franšízantů je jich sedm. A hned dvě z nich provozují největší počet poboček. S devíti restauracemi je to Ivana Malivojevičová z Prahy a s osmi brněnská podnikatelka Renata Roubínková Baierová. Z celkového počtu 96 restaurací po celém Česku je pak 87 vedeno franšízanty.

Zbývá vám ještě 40 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se