Nad vlastním podnikáním nikdy příliš nepřemýšlela. Byla dlouhá léta zaměstnaná v nadnárodních společnostech, kde ji bavilo mluvit s klienty o jejich podnikání. S konceptem rychlého občerstvení Bageterie Boulevard se jako první setkal její manžel, který se do něj podle Mileny Stejskalové zamiloval a brzy dokázal probudit stejné nadšení také u své ženy.

"Na počátku bageterie ve východních Čechách tedy stál manžel. Já jsem v tu chvíli byla spíše prostředník, který to měl zrealizovat," říká franšízantka pro východní Čechy, která dnes provozuje dvě pobočky řetězce v Hradci Králové a jednu v Pardubicích. "Manžel si myslel, že bychom měli naši energii věnovat něčemu vlastnímu," dodává Stejskalová. Manžel se nemohl k jinému podnikání uvolnit tak snadno jako jeho žena, která byla v tu chvíli zaměstnankyní americké nadnárodní společnosti.

Zaměstnanec je v pohodě

V roce 2012 se tak manželé Stejskalovi vydali na cestu po bageteriích, kterých bylo tenkrát v Česku 13 a nacházely se převážně v Praze. "Všechny jsme je objeli a mě koncept začal oslovovat a zalíbil se mi. Dohodli jsme se, že do toho půjdeme," říká Stejskalová, které toto rozhodnutí záhy proměnilo zaměstnanecký život od základů.

Není krok zpět

Zpočátku si Milena Stejskalová říkala "zkusíme to". Když však s podnikáním začala, zjistila, že už není cesty zpět. "Zvlášť když máte pod sebou zaměstnance, za které cítíte zodpovědnost." Těch má dnes několik desítek ve svých třech pobočkách Bageterie Boulevard. "Všechno musí fungovat," uvádí franšízantka.

"Jako zaměstnanec jsem byla vlastně v pohodě. Tehdy jsem sice musela splňovat plány, firma tlačila na zvyšování tržeb a podobně. Ale na konci měsíce vám přijdou peníze, máte zodpovědnost jen sami za sebe, můžete přijít a odejít. V okamžiku, kdy se přehoupnete do vlastního podnikání, tak to je každý den nová zkušenost, nový problém − pořád něčemu čelíte," popisuje hlavní rozdíly podnikatelka.

V listopadu téhož roku mohli zákazníci ve východních Čechách poprvé navštívit pobočku řetězce s bagetami. Cesta k "přestřižení stuhy" ale trvala zhruba tři čtvrtě roku. Poté co manželé získali zkušenosti z jiných bageterií jako návštěvníci, začali jednat s franšízorem, pracovat na smlouvách a zařizovat další praktické kroky k otevření vlastní restaurace.

Milena Stejskalová se navíc musela na půl roku převléct do pracovního oděvu a projít si všemi pozicemi, které dnes její zaměstnanci vykonávají.

"Ze začátku to pro mě bylo složité, protože mě z kanceláře najednou poslali do kuchyně." Dnes je však přesvědčená, že jí to v mnohém pomohlo, a proto to samé požaduje i od svých zaměstnanců. "Kdo neprojde celým procesem, není schopen restauraci dobře vést," myslí si.

Dva roky do kladných čísel

S rozjezdem pomohli začínající podnikatelce zkušení zaměstnanci z již existujících poboček. "Franšízor mi poskytl takzvaný opening tým lidí, kteří nám pomohli s nastavením jednotných procesů a se zaškolením prvních zaměstnanců," říká Stejskalová. Už za dva a půl roku se rozhodla otevřít další pobočku v sousedních Pardubicích. Zde už podle svých slov pomoc z centrály nepotřebovala, měla vlastní zkušené lidi, kteří jí s tím pomáhali.

Situace se trochu "zkomplikovala" šťastnou životní událostí. Manželům se v roce 2014 narodila dvojčata. "Pardubice pro mě byly boj. Skloubit těhotenství, péči o děti, výstavbu a provoz nové restaurace bylo náročné. Nakonec jsme to ale zvládli. Když se rozhodnete, tak vám nic jiného ani nezbývá. A hlavně jsme měli k dispozici dobré místo," popisuje Stejskalová.

V Pardubicích se otevřela Bageterie Boulevard na náměstí Republiky, ty hradecké jsou obě umístěny v obchodních centrech. První je v OC Futurum a druhá, nejnovější, v nákupním středisku Aupark. Ta byla otevřena dva roky po restauraci v Pardubicích.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 50 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru