První závod, který v Česku od roku 2007 zpracovával řepku do biopaliv, končí s touto plodinou a nově bude zpracovávat pouze použitý fritovací olej. A i v tomto mu bude patřit prvenství. Výrobu takzvané druhé generace biopaliv spustí na podzim v Ústí nad Labem společnost Chemoprojekt ze skupiny Safichem Group rodiny Plachých.

Velikost investice do přestavby jednotky v areálu bývalé chemičky Setuza se pohybuje v nižších desítkách milionů korun. Firma už získala většinu potřebných povolení a do měsíce očekává i to poslední k provozování daňového skladu.

"Jednotku v současné době předěláváme na použitý fritovací olej, protože se domníváme, že biopaliva druhé generace mají větší budoucnost," říká Radomír Kučera, ředitel odboru biodiesel ze společnosti Chemoprojekt. Souvisí s tím například zajištění vyhřívání skladovacích tanků, protože fritovací olej musí mít určitou teplotu, aby z tanků vytekl.

85 procent

O tolik méně skleníkových plynů oproti běžné naftě vzniká při spalování biopaliva vyráběného z použitého fritovacího oleje. U řepky jde jen o 35 procent.

6–8 tisíc tun

bude činit plánovaná měsíční kapacita nové výrobní jednotky na zpracování použitého fritovacího oleje.

Závod v areálu Setuzy postavil právě Chemoprojekt a je v podstatě stejný jako ten, který Tomáš Plachý později vybudoval v Lovosicích pro Agrofert a jeho firmu Preol. Osud toho ústeckého je ale mnohem "pohnutější". Plachý jej pronajal společnostem kolem Tomáše Pitra a Petra Sisáka. Posledním nájemcem výrobní linky byla firma Kratolia.

Někdejší dvojku na českém trhu ve výrobě metylesteru řepkového oleje (MEŘO) však v únoru 2015 ochromila razie policejního útvaru Kobra, který zahájil vyšetřování daňových podvodů.

Nájemní smlouva Kratolie skončila v dubnu 2015 a od té doby jednotka stála. Technologie v ní patřily společnosti Biovis ze skupiny Chemoprojekt a rodina Plachých se ji nyní rozhodla přebudovat. A padlo také rozhodnutí o hlavní vstupní surovině. "Počítáme s tím, že výrobu z použitého fritovacího oleje rozjedeme na přelomu září a října. Kapacita linky se bude podle jakosti suroviny pohybovat od šesti do osmi tisíc tun měsíčně. Nebudeme používat živočišné tuky," říká Kučera.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru