První závod, který v Česku od roku 2007 zpracovával řepku do biopaliv, končí s touto plodinou a nově bude zpracovávat pouze použitý fritovací olej. A i v tomto mu bude patřit prvenství. Výrobu takzvané druhé generace biopaliv spustí na podzim v Ústí nad Labem společnost Chemoprojekt ze skupiny Safichem Group rodiny Plachých.

Velikost investice do přestavby jednotky v areálu bývalé chemičky Setuza se pohybuje v nižších desítkách milionů korun. Firma už získala většinu potřebných povolení a do měsíce očekává i to poslední k provozování daňového skladu.

"Jednotku v současné době předěláváme na použitý fritovací olej, protože se domníváme, že biopaliva druhé generace mají větší budoucnost," říká Radomír Kučera, ředitel odboru biodiesel ze společnosti Chemoprojekt. Souvisí s tím například zajištění vyhřívání skladovacích tanků, protože fritovací olej musí mít určitou teplotu, aby z tanků vytekl.

85 procent

O tolik méně skleníkových plynů oproti běžné naftě vzniká při spalování biopaliva vyráběného z použitého fritovacího oleje. U řepky jde jen o 35 procent.

6–8 tisíc tun

bude činit plánovaná měsíční kapacita nové výrobní jednotky na zpracování použitého fritovacího oleje.

Závod v areálu Setuzy postavil právě Chemoprojekt a je v podstatě stejný jako ten, který Tomáš Plachý později vybudoval v Lovosicích pro Agrofert a jeho firmu Preol. Osud toho ústeckého je ale mnohem "pohnutější". Plachý jej pronajal společnostem kolem Tomáše Pitra a Petra Sisáka. Posledním nájemcem výrobní linky byla firma Kratolia.

Někdejší dvojku na českém trhu ve výrobě metylesteru řepkového oleje (MEŘO) však v únoru 2015 ochromila razie policejního útvaru Kobra, který zahájil vyšetřování daňových podvodů.

Nájemní smlouva Kratolie skončila v dubnu 2015 a od té doby jednotka stála. Technologie v ní patřily společnosti Biovis ze skupiny Chemoprojekt a rodina Plachých se ji nyní rozhodla přebudovat. A padlo také rozhodnutí o hlavní vstupní surovině. "Počítáme s tím, že výrobu z použitého fritovacího oleje rozjedeme na přelomu září a října. Kapacita linky se bude podle jakosti suroviny pohybovat od šesti do osmi tisíc tun měsíčně. Nebudeme používat živočišné tuky," říká Kučera.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 40 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru