Jean-Claude Vrinat, šéfkuchař a majitel tříhvězdičkové pařížské restaurace Taillevent a také syn jejího zakladatele, věří, že každý úspěšný restauratér musí milovat tři věci: jídlo, víno a lidi. To zní samozřejmě nechutně romanticky a zvlášť v případě lidí. Ostatně Vrinatův krajan Jean-Paul Sartre možná nebyl moc daleko od pravdy, když řekl, že "peklo jsou ti druzí".

Pravda ale taky je, že se žádný restauratér bez lidí neobejde, tedy pokud jeho podnik není jen pračka peněz. Jenže poslední doba lásce restauratérů k lidem moc nepřeje. Ostatně moc nepřeje ani tradičním restauratérům. Ty dnes nahrazují buď TV šéfkuchaři, kteří nejvíc ze všeho milují televizní peníze; anebo různí investoři, kteří peníze primárně vydělávají jinde a restauraci mají hlavně proto, že to dnes znovu patří k podnikatelskému bontonu podobně, jako to k němu patřilo i v divokých 90. letech.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se