Sešli jsme se v jedné z moderních karlínských restaurací. Marcel Vargaeštok nahlíží do kuchyně. "Ty talíře z japonské keramiky mají od nás. Začali jsme je dovážet a teď je mají skoro všude," směje se zakladatel školy vaření Chefparade. Původem slovenský podnikatel vlastní také e-shop, kde prodává nádobí nebo suroviny pro vaření, web o sushi a mimo jiné pořádá i festival Foodparade.

Vargaeštok sází na to, že lidé milují zážitky. "Kaž­dý rok chceme přinést nějakou inovaci. Loni nás napadlo, že vezmeme školu vaření ven. Doslova," vypráví o svém nejnovějším projektu, kterým je statek za Prahou. Na něj se mu podařilo vybrat 6,5 milionu korun na investiční crowdfundingové platformě Fundlift.

HN: Proč jste se rozhodli pro svůj nový projekt získat peníze prostřednictvím crowdfundingu?

Mělo to tři důvody. Chceme, aby Chefparade bylo vnímáno jako inovativní a Fundlift je výrazně inovativní, proto jsme se toho chtěli zúčastnit. Druhá věc byla skvělá zpětná vazba pro firmu. Původní částku jsme vybrali strašně rychle, a když jsme ji navýšili, dostali jsme ji za 48 hodin, což bylo super. A za třetí, máme 200 investorů, kteří jsou naši fanoušci a podporovatelé. Zároveň věřím, že jsou i našimi zákazníky a celému projektu to pomůže. Takže jsme posílili naši komunitu.

Chefparade v číslech

Firma se zaměřuje na kurzy vaření a pořádá festival Foodparade. Loni utržila 50 milionů korun, polovinu tržeb dělá právě škola vaření. Ročně ji navštíví až 13 tisíc lidí, 60 procent z nich jsou ženy. Každý rok Chefparade uspořádá asi 700 kurzů. V nabídce má okolo 200 různých variant, nejvíce oblíbené jsou sushi a steaky. Letos Vargaeštok plánuje rozjet i vlastní statek.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 80 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem příjmu newsletteru. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru