Rostoucí zájem zákazníků nemusí pro malý pivovar znamenat jen úspěch a rozšiřování výroby. Majitelé malých varen poukazují na to, že v okamžiku úspěchu je celní správa začne považovat za takzvané nestabilní firmy a požaduje zaplacení spotřební daně na měsíce dopředu. Kromě vynaložených peněz, které pak nemohou investovat, je vše spojené s velkou administrativní zátěží.

Vzhledem k rostoucí oblibě piva z malých pivovarů pociťuje zvýšený tlak celní správy stále více jejich majitelů. "Je to plošný problém každého, kdo dělá s alkoholem a rychle roste. Je to nepříjemné a psychicky drsné," uvedl majitel plzeňského pivovaru Raven Ladislav Vrtiš, který svoji zkušenost zveřejnil na Facebooku.

Před dvěma lety se svým společníkem koupil krachující pivovar a podařilo se mu z něj udělat podnik s desetinásobnou produkcí a dvanácti zaměstnanci. Přestože se nikdy nezpozdil s placením spotřební daně, obdržel dopis od celní správy, že byl vyhodnocen jako nestabilní firma a kvůli riziku neplacení daní má dopředu uhradit 100 tisíc korun. "Házejí nám klacky pod nohy, byť znám celníky osobně a vím, že na tom nemají žádný osobní zájem," řekl Vrtiš.

Zámecký pivovar Frýdlant má u celní správy složenou zálohu na spotřební daň ve výši 800 tisíc korun. Celní správa u něj vyhodnotila vysoké riziko neplacení daně hned od začátku podnikání. "Dostali jsme od počátku tu nejvyšší sazbu. Postupně nám ji sice snížili, ale stále máme složené peníze, které bychom potřebovali investovat," potvrdil spolumajitel pivovaru Marek Vávra.

Malé pivovary

◼ Loni bylo v Česku ke čtyřem stům takzvaných malých nezávislých pivovarů, každý týden jeden přibude.
◼ Většinu z nich představují takzvané restaurační pivovary, tedy hospody a restaurace, které si vaří vlastní pivo a mimo podnik expedují jen malou část produkce. Jsou mezi nimi ale také podniky s roční produkcí v tisících hektolitrů.
◼ Zřízení malého pivovaru vyžaduje povolení od celního úřadu, po schválení je třeba zaplatit zálohu na spotřební daň (při produkci nad 200 litrů ročně, nižší se bere jako výroba pro vlastní spotřebu).
◼ Loni minipivovary zaplatily na spotřební dani 57 milionů korun. Navrhují, aby platily paušální spotřební daň. Cílem je především zjednodušení administrativy.

Podle mluvčí celní správy Martiny Kaňkové je správce daně povinen zkoumat ekonomickou stabilitu podnikatele. "V případě, že daňový subjekt v rámci hodnocení prostřednictvím finanční analýzy neobstojí, tedy výsledkem posouzení je konstatování 'finančně nestabilní', hodnotí správce daně i jiné skutečnosti, které by toto nepříznivé hodnocení mohly vyvážit či vyřešit," vysvětlila Kaňková. Doplnila, že ekonomickou stabilitu musí prokázat plátce spotřební daně a je jen na něm, jaké důkazy předloží. "Metodika správcům daně stanovuje, aby se veškerými navrhovanými důkazy zabývali," uvedla mluvčí celníků.

Podle Českomoravského svazu minipivovarů však prokazování ekonomické stability u pivovarů nemá valný smysl, a pokud pivovar včas a řádně platí daně, tak by se ho statisícové zálohy na spotřební daň neměly vůbec týkat. "Český trh s pivem je totálně nasycený a prodat z ničeho nic více piva je utopie. Stojí to práci a peníze, a když je vydáte či se zadlužíte, jste rázem ekonomicky nestabilní," popsal situaci prezident svazu Jan Šuráň.

Zatím jste si přečetli 60 % textu. Pokračování je k dispozici pouze pro platící čtenáře.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru