Na jazyku bylo sladké, ale osvěžující a příjemné. Hned jsem poznala jemnou chuť hrušky. "Takže je to něco jako cider?" zeptala jsem se číšníka. "Šumivé víno. Ale ne z hroznů, nýbrž hrušek," usmál se. A pozvedl lahev, že mi ještě trochu dolije.

Hruškovou šumivku jsem ochutnala v rakouském Langelois na přelomu roku. Nikoli na silvestrovské oslavě, ale hned následující den, kdy z hlavy ještě "vybublávalo" šampaňské skutečné. A bylo mi jasné, že nepůjde o nějaký podřadný "ovocňák". Ostatně Le Poiré, "šampaňské z hrušek", má ve francouzské Normandii (a logicky i v nedaleké Anglii pod názvem Perry) tradici sahající až k přelomu 16. a 17. století. Servíruje se i v michelinských restauracích a gurmány je velmi ceněné. Přiznávám se však, že jsem ho nikdy nepila.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.