Nedávno jsem jedl v několika pražských lidových jídelnách, samozřejmě čistě z profesionálního důvodu. Většinu z nich spojuje horší hygiena, ještě horší vzduch a taky podobné ceny: polévky v nich stojí kolem dvacky a hlavní jídla zhruba 80 korun. Většina z nich bývá přes oběd plná, lidé je očividně milují. Někteří proto, že na víc nemají, jiným takové jídlo fakt chutná. A další prostě za oběd nechtějí utratit víc, i když by mohli. Radši nosí dva mobily, protože si jimi dopřávají falešný socioekonomický status.

Možná se vám zdá dvouchodový oběd za stovku jako bomba, ale není to tak. Před časem jsem testoval i jídlo v několika pražských nemocnicích. Ty sice bývají známé i tím, že v rámci léčby pacienty trápí zločinnými blafy, neplatí to ale pro všechny. Nejen v Nemocnici Na Homolce mě výživová sestra šokovala, když mi řekla, že tři denní jídla, co vás nezabijí, musí uvařit za 64 korun: snídani za 16, oběd za 28 a večeři za 20 korun. "Bereme levnější potraviny," vysvětlila, jak je to možné.

Zbývá vám ještě 60 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se