Terroir, souhrn půdních a klimatických podmínek, charakteristických odlišností rostlinných zdrojů, tradice a zkušeností výrobců, na nějž po léta přísahali vinaři, se definitivně uchytil v oboru destilátů. Velmi dobře patrné je to v kategorii whisky, a to zejména z oblastí, jež můžeme označit jako "netradiční". Názorným příkladem může být Rakousko a zdejší single malt "wiesky" UUAHOUUA®, která se prezentovala na loňské přehlídce Whisky Live Prague.

Neobvyklé označení "WIESky" je slovní hříčkou, jež má základ v názvu výrobní společnosti Markus Wieser GmbH, značka sama je pak návratem k starobylému názvu vinařské oblasti Wachau. To jsou ale jen vnější znaky produktu. Podstatné jsou odlišnosti výrobního postupu, především neobvyklá čtyřnásobná destilace, jež má ovšem sklon zbavovat destilát některých vlastností, které u něj naopak oceňujeme. Samozřejmě, aromatický a chuťový profil se dá dohnat při sedmiletém zrání, jež se odehrává v sudech po víně − tady se uplatňuje evropská vinařská velmoc −, v tomto případě po odrůdě Pinot Noir. Stručné sdělení etikety "caramel free" je namístě. Barva je poměrně tmavá a podezření na kosmetické úpravy by napadlo kdekoho.

Zbývá vám ještě 50 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se