Rusové se ponořili do víru novoročních oslav, které letos budou trvat až do 8. ledna. Téměř na žádném stole nebude chybět salát Olivier. Pokrm, který kdysi v 19. století vymyslel francouzský kuchař Lucien Olivier pro zbohatlé moskevské kupce, se postupem času stal kulinární obdobou sovětského dědy Mráze. V posledních letech se někteří Rusové snaží obnovit jeho zašlou slávu návratem k původní receptuře, jiní obyvatelé bývalého Sovětského svazu tento salát demonstrativně odmítají jíst coby projev nostalgie po SSSR.

Každopádně málokoho salát nechává lhostejným. Když jsem během přípravy k tomuto článku vyzval své ruskojazyčné čtenáře na Facebooku, aby mi fenomén salátu vysvětlili, v komentářích se strhla bitva. Hlavně o to, zda se do salátu mohou přidávat nakládané okurky, nebo zda jsou přípustné výhradně solené.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 90 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.