Rusové se ponořili do víru novoročních oslav, které letos budou trvat až do 8. ledna. Téměř na žádném stole nebude chybět salát Olivier. Pokrm, který kdysi v 19. století vymyslel francouzský kuchař Lucien Olivier pro zbohatlé moskevské kupce, se postupem času stal kulinární obdobou sovětského dědy Mráze. V posledních letech se někteří Rusové snaží obnovit jeho zašlou slávu návratem k původní receptuře, jiní obyvatelé bývalého Sovětského svazu tento salát demonstrativně odmítají jíst coby projev nostalgie po SSSR.

Každopádně málokoho salát nechává lhostejným. Když jsem během přípravy k tomuto článku vyzval své ruskojazyčné čtenáře na Facebooku, aby mi fenomén salátu vysvětlili, v komentářích se strhla bitva. Hlavně o to, zda se do salátu mohou přidávat nakládané okurky, nebo zda jsou přípustné výhradně solené.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se