Hned po příchodu do kavárny, která o sobě říká, že zaměstnává kávové fanatiky, se mě barista ptá, co si dám. Odpovím, že kávu s mlékem, a zároveň se trochu obávám, jaká bude reakce. Navštěvování těchto podniků v Praze člověka vycvičí, jelikož se mnohdy setká s reakcí, že mléko do tohoto nápoje nepatří, a ptát se na cukr je už totálně mimo. Co na tom, že to někomu takhle chutná. Tvrdý přístup v kavárnách Republica Coffee nepraktikují. "Jsme hodně liberální," říká Jan Blau, šéf pražské pobočky. Majitel sítě Dmitry Ostalskiy ho hned doplňuje, že káva má lidi spojovat a baristé přece nemohou zákazníkům něco diktovat. "Lidé mají mléko v tomto nápoji rádi," dokazují jeho statistiky.

HN: Jak se díváte na situaci, kdy baristé vytýkají lidem, že chtějí kávu s mlékem či cukrem?

Jan Blau (J. B.): Jsme hodně liberální a přesvědčení o tom, že jsou zákazníci edukovaní a vědí, co chtějí. Snažíme se jim pomáhat při výběru nebo je přesvědčit o změně objednávky. Jsou za to rádi, ale neprobíhá to skrz agresivní kampaň, kdy bychom říkali, že mléko a cukr do kávy nepatří.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru