Na dvoře knížete Metternicha ho údajně vytvořil cukrářský učeň Franz Sacher. Kancléř nařídil šéfkuchaři, aby vymyslel specialitu pro vzácné hosty. Ten však onemocněl, a tak nesnadný úkol připadl na mladého Franze. Díky této náhodě se pak stal talentovaný chlapec autorem světově proslulého dortu. Jedinečnost jeho výtvoru ještě umocňuje skutečnost, že vídeňský hotel Sacher přesnou recepturu už více než 180 let tají. Ve své kuchařce, kterou v roce 1994 vydal, prý pár detailů k dosažení dokonalosti sladkého zázraku záměrně vynechal.

Jisté však je, že základem tohoto dezertu vždy byla i bude kvalitní čokoláda s obsahem nejméně 60 procent kakaa. Sacher dort v pražském Café Savoy vylepšovali několik let. Aktuální postup přípravy je dílem několika cukrářů, kteří se zde vystřídali. Na promazání korpusu tu používají meruňkovou marmeládu vlastní výroby a polevu vytváří z italské čokolády Regina s obsahem kakaa 61 procent.

Zbývá vám ještě 60 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se